2017-11-13
最近天气终于转凉,岩哂打边炉!朋友话有家新开嘅四川麻辣火锅,带我去挑战下食辣!装修好靓,好强嘅中国风!用上大红色,又挂哂大红灯笼,非常有特式。店员一早已经为客人放好围裙,唔怕整污糟衫裤。仲要围裙图案好搞笑咖!每人会有一个大碗预先放咗一啲酱料嘅配料,店员推介如果食得辣可以加火锅锅底嘅辣油,就一于试下!我地叫咗鸳鸯锅,中间系清汤,带少许杞子红枣味。周边系麻辣汤底,一旧旧好似麻雀嘅系辣牛油,非常惹味。手工四宝丸每样两款,有猪肉丸,黄牛丸,墨鱼丸同虾丸。手工制法非常弹牙,而且够新鲜同味道浓郁。咬落保持到肉汁。本地手切黄牛颈脊叫咗份细嘅,肉质粉嫩,带小许雪花。轻轻渌几秒,牛肉肉味浓,带小许咬劲!成都苕粉好似阔嘅薯粉咁,口感烟烟韧韧!吸咗麻辣嘅汤底,辣辣地带小小麻好食!唔需要煮好耐就已经够淋同入味。大蚬店员推介是日新鲜海鲜!蚬够哂大只,厚肉鲜甜。而且唔会有沙,渌落清汤保持到原有鲜味。莴笋第一次打边炉食莴笋,吸咗麻辣嘅香味非常惹味!口感带小小爽口,清清地几特别!质素不错,而且装修特别,系值得一试嘅新店!
用上大红色,又挂哂大红灯笼,非常有特式。 店员一早已经为客人放好围裙,唔怕整污糟衫裤。仲要围裙图案好搞笑咖! 每人会有一个大碗预先放咗一啲酱料嘅配料,店员推介如果食得辣可以加 火锅锅底嘅辣油,就一于试下! 我地叫咗鸳鸯锅,中间系清汤,带少许杞子红枣味。周边系麻辣汤底,一旧旧好似麻雀嘅系辣牛油,非常惹味。 手工四宝丸每样两款,有猪肉丸,黄牛丸,墨鱼丸同虾丸。手工制法非常弹牙,而且够新鲜同味道浓郁。咬落保持到肉汁。 本地手切黄牛颈脊叫咗份细嘅,肉质粉嫩,带小许雪花。轻轻渌几秒,牛肉肉味浓,带小许咬劲! 成都苕粉好似阔嘅薯粉咁,口感烟烟韧韧!吸咗麻辣嘅汤底,辣辣地带小小麻好食!唔需要煮好耐就已经够淋同入味。 大蚬店员推介是日新鲜海鲜!蚬够哂大只,厚肉鲜甜。而且唔会有沙,渌落清汤保持到原有鲜味。 莴笋第一次打边炉食莴笋,吸咗麻辣嘅香味非常惹味!口感带小小爽口,清清地几特别! 质素不错,而且装修特别,系值得一试嘅新店!