2017-01-12 1839 浏览
食泰国菜点都会出九龙城食,选择多且间间质素都唔差,有好几间都系我不时去食,惹味开胃不在话下,真系愈食愈爱上,今日同男友去左依间泰国菜店食晚餐,我地同样是食辣爱好者,当然要叫辣味菜式先称得上识食<<冬阴功海鲜汤鱼面>>香浓既冬阴功汤,酸辣度适中,加入唔同种类又新鲜既海鲜,令个汤更鲜甜,入面有鱿鱼、虾,仲有大量蚬,虾肉够哂弹牙,配埋新鲜鱼面,吸哂海鲜既鲜甜同冬阴功汤底既精华,成碗面味道有好多层次<<腌猪颈肉沙律>>平时叫开烧颈肉沙律,今次试下新食法,依个沙律够新鲜,酱汁既酸度适中,猪颈肉够爽劲,而且同酸汁好夹,原来咁样腌猪颈肉都唔错㖞<<泰式炸芝士虾丸>>虾丸有成个网球咁大粒,虾肉够爽口弹牙,芝士味够浓香,一咬落去,芝士就会倾泻出黎,十级邪恶 ,沾个泰式酸辣酱汁,更加美味<<泰式青柠水>>系依度既招牌饮品,因为青柠水够酸,好开胃<<泰式龙眼冰>>传统泰国饮品,有好多龙眼肉,唔算好甜,整体好好味<<甜品>

<<冬阴功海鲜汤鱼面>>
<<腌猪颈肉沙律>>
<<泰式炸芝士虾丸>>
<<泰式青柠水>>
系依度既招牌饮品,因为青柠水够酸,好开胃
<<泰式龙眼冰>>
传统泰国饮品,有好多龙眼肉,唔算好甜,整体好好味
<<甜品>>
椰汁西米糕同泰式千层糕,估唔到呢度既甜品都唔错,呢两款甜品各有特式,椰汁西米糕有好香椰汁味,千层糕口感Q弹,两款都值得一试