2016-08-12
入到黎韩式餐厅,其中一项必点既就系韩式烧烤。我地当然都唔例外,首先就落左个烤海鲜杂锦先。考虑到某人钟意食鸡翼,就喊多个铁锅芝士鸡翼,仲有一份烤牛肉生菜包。佢依度有啲特色野饮,我叫左cider rita 既柠檬味。新鲜既食材好快就黎到,杂锦海鲜有鲍鱼,鱿鱼,青口,虾等等,都几丰富。望落去色泽,等等都几鲜亮,睇得出有番甘上下新鲜,于是就更为期待了。烤好的海鲜渗著丝丝热力,咬落去时仲有丰富的juicy 和爽弹感,真系好正。尤其是虾,大条之余肉质又很爽,反而我爱食依个多过鲍鱼。青口,鱿鱼等等好新鲜! 有人话,人既味觉唔只甜酸苦咸,仲有一种鲜味。而海鲜就系最多依种鲜味既食材,所以我地先甘迷恋新鲜海鲜,例如虾蟹的滋味。又有另外一个新闻话,好多加拿大人宁愿比贵啲都坚持要食烟肉,就系因为烟肉个种烧烤而产生的焦香味道令人难以自拔。所以,两者既结合,烧烤海鲜,如此使人著迷也是可以理解了! 我最后食既一粒元贝,有少少焦香,又无损佢原本既鲜味都爽既质感,咀嚼完都唔想将佢吞落肚!铁锅芝士鸡翼又是另一样令人期待的东西,因为我地好多人应该都系芝士控。本身就嫩滑惹味既鸡翼沾上半溶化既芝士,香气浓郁,热乎乎的,味道可以
铁锅芝士鸡翼又是另一样令人期待的东西,因为我地好多人应该都系芝士控。本身就嫩滑惹味既鸡翼沾上半溶化既芝士,香气浓郁,热乎乎的,味道可以! 相比之下,其实我更加钟意食生菜牛肉包。烧得鲜嫩微焦的牛肉夹在青瓜片,蕃茄片同生菜之中,咬落去口感超脆,很清新,但又有滋滋热力和牛肉脂香渗出。
至于我饮既个杯cider rita,如此倒转安置,感觉新奇。味道酸甜清新,几能够解烧烤的腻,钟意<3