2024-11-18
今日周末放假想来个本地轻旅行, 特意到愉景湾Hea下. 系东涌行阵街再坐愉景湾巴士(两边商场都可到)/ 中环坐船约25分钟便可直达愉景湾码头(愉景商场 D deck), 都几方便. 我坐愉景湾巴士去愉景北商场个边(愉景湾酒店), 依个系露天既, 由有几间酒餐,一间超市及海边组成, 最特别系而家系海边既铁栏杆变成了一个心锁区, 祝福情人. 而当日11月已经开始见到圣诞树同小桥既雏型, 到时圣诞节又会有市集及庆典.见到间韩国餐厅好吸引, 因为餐厅已经预备定圣诞布置, 大大个吹气圣诞老人吊系门口, 好得意. 再上网搜查原来依间JOO Korean Grill & Bar系愉景湾既网红餐厅. 餐厅有窒内及户外少量位置. 室内有多张卡座, 而我就选择坐店内可望街景既Bar枱, 有D阳光射入, 又有D小朋友玩, 好休闲. 薯仔沙拉以前菜来计份量好多. 特别之处系: 沙律入面插左多块薯片, 初头望到觉得几搅笑; 但拎住薯片试下搽一少pat薯蓉成啖食又几好味. 每口都系脆既食到上左瘾.薯蓉系加左真'蟹肉碎而成, 所有咬落啖啖肉;温度应是因雪过所以冻冻地, 味道则调得咸香惹味.牛肉大酱汤 (配饭)经典菜
薯仔沙拉
牛肉大酱汤 (配饭)
经典菜式, 特别冬天必食超暖肚.依个系唔辣, 我最钟意一开始先食晒超滑豆腐同饮热汤先, 之后就成碗饭倒落个汤到食泡饭. 牛肉份量好足, 而且几滑身唔会鞋.
韩式泡菜煎饼
另一经典款式, 大大份煎饼而且系即叩即煎.好多泡菜同芝士铺系面, 又香又惹味. 点埋醋酸酸地更开胃.
南瓜雪糕
双球雪糕颜色暗啡色, 食落南瓜味好浓郁, 而且唔会太甜.