2011-09-10 12 浏览
因为阿妈话想去佐敦行街, 突然出左去呢头. 佢问我食咩好, 我话, 附近我净系知澳洲牛奶公司系出名好食, 但系唔会系佢中意帮衬的类形我地是但行左一阵, 无咩心水, 就咁坐左入河内地方有点窄, 坐位有少少迫; 不过见到店内少少旧的装修同埋墙上既饮食杂志稿, 都对野食好有信心在餐牌上睇中左个咖喱牛腩捞檬, 念住咖喱捞檬都几得意吖, 一试无妨;另外叫左墙上好多杂志都推介既蟹膏汤檬, 加两蚊转左金边粉同埋跟餐叫左两杯青柠水两杯野饮先到, 普通青柠水咁清清地, 甜左少少; 不过可能系个人口味问题, 我平时饮柠茶都会少甜的再来咖喱牛腩捞檬. 捞起个檬, 唔算好辣, 但系几香咖喱味; 牛腩够稔之余又有咬口, 而且有肉味, 唔似好多牛腩粉面店个牛会被人煲走晒o的味 (可能拎去煲过汤底!), 呢个我地都觉得唔错; 不过个份量就多左少少, 个碗装到成座山咁高, 两个细食既人都够食!点知再来个蟹膏汤金边粉呢~ 一放底就好香蟹膏味! 汤底劲正! 我见楼下好多食评都话浮在汤的系肉碎...傻猪嚟既, 个o的野咁稔咁碎又点会系肉碎呢, 其实系蟹膏嚟架! 一碗汤成个面都系膏! 食粉时就会夹住汤夹住膏咁食, 甘香鲜味!
因为阿妈话想去佐敦行街, 突然出左去呢头.
我地是但行左一阵, 无咩心水, 就咁坐左入河内

另外叫左墙上好多杂志都推介既蟹膏汤檬, 加两蚊转左金边粉
同埋跟餐叫左两杯青柠水

点知再来个蟹膏汤金边粉呢~ 一放底就好香蟹膏味! 汤底劲正! 我见楼下好多食评都话浮在汤的系肉碎...傻猪嚟既, 个o的野咁稔咁碎又点会系肉碎呢, 其实系蟹膏嚟架! 一碗汤成个面都系膏! 食粉时就会夹住汤夹住膏咁食, 甘香鲜味!! 回味无穷~~ 另外, 粉比起一般的金边粉薄身, 所以阿妈觉得佢林得滞; 但系我觉得佢咁薄, 所以食既时候食到汤同膏既比例会更多, 味道更好~ 虽然𩠌既份量唔多, 得三数片扎肉同几只鲜虾, 但系汤底味道够浓, 完全唔觉得唔够𩠌或者唔够味

除左系坐得唔系好舒服之外, 其他都好满意, 绝对系平靓正之选
我地两个一路食一路赞不绝口; 我话下次出嚟呢头, 一定要再食~!!

(返到屋企openrice下, 发现竟然无咩人写呢度, 有点surprise呢!
舖头虽然无咩人在门口排队, 但系座无虚设, 一张枱的人走, 一堆人就会即入!)
2011-09-10
  • 蟹膏汤檬 (金边粉)
  • 咖喱牛腩捞檬