2022-04-23
本来同朋友计划咗去长洲几间出名嘅Cafe 👅 点知我哋平日去到 就咁岩撞正佢哋休息 摸门钉 呜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 然后我哋就沿着小巷一直行 赫见长长嘅人龙〰️ 于是就去凑热闹 发现大家都排梗茶山! 本来见到店入面只有甜点提供 同朋友都有啲却步🥵 事关我哋一步步已经食咗几间甜品😂 好想食咸点 但系由于见display柜入面既甜品🍮好精致 于是毅然决定跟机排队! 由于店面只有一位店员 而客人络绎不绝 所以排队嘅方式系 有客人自己喺waiting list 上面写名同人数 自己写筹号😂😂😂然后乖乖系一旁等待⌛️大家排左45分钟 终于有得入座♪(´ε` ) 但我哋入咗嘅时候已经系下午5点钟 当时仲系6点钟禁晚市堂食 所以其实我哋睇得Menu嚟 落得单 就要等候店员高速整好 然后要高速食😹😹😹😹餐厅嘅装修系简洁光猛 餐具同地方都系干净 枱面都仲会有蜡烛灯同埋干花 🪷 都算几有格调 同埋枱与枱之间都要有足够嘅空位 唔会讲秘密都俾隔篱听到😂😂 睇完Menu就要行出去counter落单 🧾 当日我地拣左士多啤梨芭菲🍓同埋青提芭菲💚 基底以牛奶忌廉🥛为主 配上新鲜水果、啫喱、焦糖谷物、海绵蛋糕🍰 其实都系好
睇完Menu就要行出去counter落单 🧾
当日我地拣左士多啤梨芭菲🍓同埋青提芭菲💚
基底以牛奶忌廉🥛为主 配上新鲜水果、啫喱、焦糖谷物、海绵蛋糕🍰 其实都系好好食👅 口感非常丰富 而且因为有水果同埋啫喱中和 整体唔会过甜 💓 真系又睇得 又食得!
另外我地仲叫左香蕉榛子朱古力疏乎厘pancake 🥞
即叫即整 上枱既时候系热辣辣架! 我同朋友都成日喺市区食疏乎厘pancake 但系茶山既pancake真系好令我地喜出望外!✨ 因为佢啲蛋香味真系好浓郁 而且佢唔系空气感嘅pancake 🤪 如果要我形容 我谂系50%疏乎厘pancake 50%空气😻🫶🏻 其实系好好食真系!
伴碟既仲有榛子粒🌰 焦糖香蕉🍌同埋Nutella 🍫
虽然食嘅时间好仓猝 但系无阻我哋对茶山嘅喜爱👅
另外非常值得一提嘅系 服务态度非常殷切嘅店员🫶🏻虽然店面一直非常忙碌 见佢做唔停 又要出去安排客人入座 又要入去落单收钱 又要送餐 全部野一脚踢😮💨 但系佢嘅笑容都系满分架!而且佢仲好乐意帮我同朋友影相 📸️ 非常专业 影咗超多张又唔会唔耐烦 😹😹😹 而且仲同我哋有讲有笑! 多谢你为我同朋友留下咁美好嘅回忆💗