2022-10-23
当日喺海之恋食完饭,周围行逛就发现呢间荳品店大排长龙(。・o・。)睇一睇menu见到呢间铺头由豆浆卖到台式饮品、甜品,仲有粢饭卖(´・ω・`)见到雪柜入面一支支嘅豆浆,犹疑咗好耐要芋泥豆乳定桃胶豆乳( ˊᵕˋ ; )最后就拣咗芋泥豆乳▲鲜芋泥豆乳本身以为可以摇匀芋泥同豆浆,但芋泥应该都放置咗一段时间(或者佢真系痴力强˙𐃷˙) 最后都需要用饮管捞匀佢( ˊᵕˋ*)饮品甜度固定,但都唔系好甜,好饮⸜(*ˊᵕˋ*)⸝不过因为配用粗饮管,佢系唔可以折埋收入樽入面,所以都逼住要一次过饮晒佢( ´•̥ω•̥` )▲ 榴梿奶盖豆乳呢个饮品放入易拉罐入面(唔知系因为榴梿问题,定系佢全部手摇饮品都系咁( ˊᵕˋ ; ))饮品入面真系有榴梿肉,奶盖就唔系几饮到有味,整体都偏甜( ´. .̫ .`)本身以前入面系白玉珍珠,点知系小丸子,几惊喜⸝⸝⸝ᵒ̴̶̷ - ᵒ̴̶̷⸝⸝⸝不过因为易拉罐嘅设计,令到个感觉要一次饮晒佢,同埋饮到最后都好难吸啲小丸子整体饮品觉得鲜芋泥豆乳出色啲⸜♥︎⸝下次会尝试佢嘅甜品同粢饭୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧(因为见到好多人都买粢饭)再次光顾机会:🔸🔸🔸🔸🔸(5分为满分)
▲鲜芋泥豆乳
▲ 榴梿奶盖豆乳
整体饮品觉得鲜芋泥豆乳出色啲⸜♥︎⸝
下次会尝试佢嘅甜品同粢饭୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧
(因为见到好多人都买粢饭)
再次光顾机会:🔸🔸🔸🔸🔸
(5分为满分)