2014-12-07
Friday night 同班friend 去食饭,听其中一个friend讲佢屋企附近开咗间几好食既小菜馆,刚开业不久已佢一家人已帮衬咗好几次,故我地一班人就决定走去试试。一去到大约7点半左右,囍囍已经坐满8成人,之后见到原来佢地有个优惠,就系7:30pm前结帐及离座可享9折优惠,难怪可以吸引一些早放工一族以及附近既居民啦,又可以避开我地呢D由九龙区迟来的人。我地好快就有位坐,坐低后伙计好建议我地可以叫个套餐再加D野食就OK,绝无hard sell,呢点系我比较欣赏的。我地叫咗个真味套餐(2人餐),包招牌炖品两盅,沙姜鸡例牌,清蒸沙巴龙趸仔,有白饭及任选小菜一款,我地选咗咕噜肉。另外加咗个金砖脆皮豆腐,木鱼烧茄子,金丝蜜饯鸡翼,脆皮椒盐鲜鱿同花胶柳浸青蔬。D野食好快就到,首先来咗两个炖汤,真系好鬼好饮呀,我饮的既系椰子炖竹丝鸡,个汤好清甜,好有榔香味,盅汤超足料,我个friend点咗滋润杏汁炖白肺,奶白色的,好香杏仁味,饮完个汤已经好饱好满足(温馨提示︰先饮一半,留待之后再饮呀,如果唔系太饱食唔落野)。清蒸龙趸好新鲜,隔离张枱见到我地条鱼都话好正!点知以为唔会有惊喜既咕噜肉又出奇地好食
清蒸龙趸好新鲜,隔离张枱见到我地条鱼都话好正!点知以为唔会有惊喜既咕噜肉又出奇地好食,炸得一D都唔厚身,肥肉不多,好鬼开胃!
我地听老板介绍叫咗个脆皮椒盐鲜鱿,佢话呢个椒盐鲜鱿系用蛋白即叫即炸的,口感有别于一般椒盐鲜鱿,佢真系无介绍错wor....个鲜鱿好脆又唔油腻,又大件(当然系指鲜鱿啦),好抵食!
小食类都做得好有水准架,脆皮豆腐都系即叫即炸,外表松脆,入面嫩甘。木鱼茄子个烧汁做得好好味,金丝蜜饯鸡翼做得香甜脆口,小朋友一定好钟意!
我地仲见到隔离张枱叫咗个黑椒猪手食,WAH....只猪手超大只,原只跟烧窝上,真系好足料,好后悔无叫tim....
呢间菜馆仲有唔少海鲜选择,价钱又唔太贵,下次要再来试下先!
题外话/补充资料:
老板很热情,材料新鲜纯正,做菜很用心,值得一赞,下次一定再来