2019-02-02
2個天水圍人遊港島,心血來潮想食餐中菜晚餐。見到呢間餐廳評價甚高,就由西環坐叮叮去跑馬地試下佢。當初以為坐叮叮都要行好遠,點知落車行2-3分鐘就到,都幾方便🤣上到去以為full曬,點知店員最後都排到張二人枱出黎,有效率又有禮貌👍👍👍仔細望間鋪既裝修,我以為自己去錯咗某大西餐廳。2條友最後叫咗個set黎食,再要咗2杯白酒(望見d價錢,有少少醉了)去到湯,開蓋個下香味衝出黎,第一次飲鯊魚骨湯,個感覺唔錯。湯既調味適中,鹹味帶出魚既鮮味,飲完唔會覺得口乾👍主菜鮑魚,先講蠔既部分,完全無腥味,又唔會爛冧,中間仲可以食到淡淡既海水獨有既鹹味(代表d蠔前期處理得好)下面既牛舌,一咬即斷,夠曬冧,又唔會有騷味重頭戲鮑魚,一口鮑,但系鮮味十足,同樣無腥味。下面既豆腐配埋鮑魚汁,本身既豆香味同汁既鹹香味好夾,外皮煙韌,内面軟滑,成道菜都配合得天衣無縫😆到最後既雪梨燉雪耳,好潤喉,雪梨既果甜味完全發揮出黎,又唔會甜到嗆喉。仲有個紫薯奶黃煎堆仔,紫薯既甜加埋奶黃既鹹香味,為全餐帶黎完美既終結!!!對我而言,除咗遠之外,成間餐廳絕對會成為我每周必去既地方(當然啦作為窮寶寶的我真系會食到破產)一分錢,真系一分貨
一分錢,真系一分貨!高級,真系唔同d!