2022-02-19
THE MOTHER OF PIZZA创辨人最初喺温哥华嘅“小意大利”学识整拿坡里pizza。他并不是意大利人。他将正宗pizza底加上纽约式配料造成现在餐厅卖的pizza。餐厅门口清楚睇到厨房内整pizza嘅过程,店内就布满李小龙/成龙等嘅装饰,全是香港喺外国人眼中嘅样子。 呢度嘅一大特色系可以叫双拼pizza。餐牌函盖十多款pizza款式,仲有意大利粉/小食/沙律,同最好送pizza嘅啤酒啦。 Summer of love 1967+My parma 13” $248 卖相就好靓仔,有明显突起嘅面团,闻落有少少面粉香。双拼嘅两款口味分得好明确,价钱就有少贵,但品质就非常之好,而且超级大份,最后都要打包走。 根据意大利拿坡里pizza嘅“法律”,有几样野必定要遵守嘅。1. 番茄酱必须要用SAN MARZANO蕃茄。2. Pizza 必须喺pizza炉上高温焗60-90秒先至可以做到突起嘅外皮。3. 面团必须用上Type 00/0高蛋白面粉。如果唔系,绝对会被意大利人话,而呢度都做足哂以上嘅原则。 面团外皮脆身,内里空气感高,偏厚,烟韧软熟,又有淡淡嘅粉香。外皮有少少㶶位,但其实系可以
1. 番茄酱必须要用SAN MARZANO蕃茄。
3. 面团必须用上Type 00/0高蛋白面粉。
如果唔系,绝对会被意大利人话,而呢度都做足哂以上嘅原则。
面团外皮脆身,内里空气感高,偏厚,烟韧软熟,又有淡淡嘅粉香。外皮有少少㶶位,但其实系可以食嘅。呢只pizza本身真系咁嘅(除非焗得太㶶)。呢个算系近排食过最正pizza底,但又未去到网上所讲嘅神级。
蕃茄酱均匀分布,酸甜适中,冇乜多余调味。当中半个pizza系以传统拿坡里pizza都会有水牛芝士佐底,菠萝嘅份量多到绝对系比意大利人闹爆,但就好甜,不过我个人一向都唔钟意食菠萝。响菠萝下面有层微脆而带有蜜糖甜蜜嘅parma ham,辣肉肠,肉丸(下文详述)。成个味道都好make sense,特别欣赏加有蜜糖𠮶部分。
另一半pizza嘅巴马火腿品质唔差,唔会太dry。配上橄榄油同鲜刨嘅parmasan cheese,火箭菜,充满咸香而有层次感,油润香口,我就钟意呢个多D。
GARLIC CHEESE BREAD$148
Size根本系成底pizza咁大,面头仲有少少拉丝,闻落有好重嘅蒜/牛油香。一咬入口,就品尝到厚厚一层芝士嘅香浓,微微嘅蒜粒,而仲有层脆皮。面包底目测系pizza底黎嘅,但呢只更厚身而更加烟韧软糯,推介。(面包中间只系层pizza番茄酱,好smooth,但有少少冻,味道较淡,衬唔起呢个热辣辣嘅包)
意大利白酒肉丸意粉$158
份量系外国人size,意粉面条口感al dente,均匀挂上忌廉汁。忌廉汁香滑,好smooth,唔会黏埋一旧,脂香感高,加埋巴马臣芝士同紫洋葱则是绝配。肉丸切到好碎,香料嘅调味甚重,肉味重而带有肉汁,我就非常之钟意。