2008-11-12
上星期日既然山长水远入到嚟西贡,encore 完超赞嘅意大利菜而冇留低食甜品,下一站当然系心目中一早已经决定咗要去朝圣嘅甜品店─就系满记!假日佢旺场就梗架啦,不过因为佢有咁多个舖,所以唔驶等都即刻有位。室内嘅环境可以讲话同以前好唔同,而家无论你去到边区边间分店,装修都会完全一样,墙纸都系𠮶只图书馆咁嘅式样,木色装修配昏暗灯光,刻意营造浪漫情调,好嘅就系有自己嘅 icon,而失去嘅当然系每间不同位置舖头嘅独特性啦!话就话室内情调适合情侣谈心,不过因为实在太爆,客人大多数都好识做,食完就会闪,唔会阻住做生意,所以入去食嘢都好难坐到超过半个钟嘅!入去坐低,我哋就叫咗: 榴梿班戟:虽然成日写嘅甜品食评中有好多都有榴梿,但系好似满记呢个咁出名嘅甜品,我反而系第一次食!因为我之前系唔食榴梿嘅,见到亦唔会叫。但系自从食过我老公喺金满堂成日叫𠮶个榴梿甜品后,我先渐渐爱上咗榴梿;原来只要榴梿拣得靓,味道真系好精彩,唔怪得咁多人食,自己以后食甜品又可以多个选择!满记嘅榴梿班戟外表呈青绿色,其实都系同芒果味个皮一样,只系唔同颜色;一切开质感烟靱嘅班戟皮,随即闻到一阵香得嚟近乎可恶嘅榴梿味 真系有好大嚿榴梿
榴梿班戟:虽然成日写嘅甜品食评中有好多都有榴梿,但系好似满记呢个咁出名嘅甜品,我反而系第一次食!因为我之前系唔食榴梿嘅,见到亦唔会叫。但系自从食过我老公喺金满堂成日叫𠮶个榴梿甜品后,我先渐渐爱上咗榴梿;原来只要榴梿拣得靓,味道真系好精彩,唔怪得咁多人食,自己以后食甜品又可以多个选择!满记嘅榴梿班戟外表呈青绿色,其实都系同芒果味个皮一样,只系唔同颜色;一切开质感烟靱嘅班戟皮,随即闻到一阵香得嚟近乎可恶嘅榴梿味 真系有好大嚿榴梿,当然仲有好多忌廉啦!榴梿好靓好正,好好味,𠮶阵独有嘅香甜味道真系~~ 不过我觉得放得太多忌廉嘞,虽然系甜品,都唔一定要太甜,啲忌廉仲有少少抢咗榴梿啲味道添!不过整体上我都系好满意!
雪山榴梿:既然佢啲榴梿咁得,我又想食雪糕,就叫咗呢个配云喱嗱雪糕嘅榴梿甜品嘞!呢个啲榴梿仲正,一大嚿无添加其他嘢,好滑好浓味;一啖榴梿,一啖雪糕简直令人忘我!甜品本身嘅甜味系靠雪糕同埋佢所调制嘅云喱嗱碎冰支持,感觉好过其他人工甜味。甜品嘅面头有几块士多啤梨片,不过有少少酸,唔系咁得,其实唔加上去仲好!
食完呢个全部都系榴梿嘅下午茶之后,真系暂时乜都食唔落嘞,睇嚟要行番几个钟先可以返出市区食晚饭嘞!