2018-02-22
新年将至,老板约请午饭,两个单对单开饭,系开荔枝角呢头番工自不然系附近揾食。由是都系临时拉夫被召唤约食晏,所以事前都无谂食边间booking,两丁友食当然唔会去饮茶,叫款都唔会叫得多花样,同埋呢排晏昼酒楼应该都仲系好爆下。最后都系决定行下公司附近见到有位食果间。因为公司近D2,所以行都系果边揾食,多西餐餐厅选择,因而路过此店。见间铺门面光新鲜开扬装修美美的,同埋都OK多客(好多西人),决定就选佢喇。店面装修好西式风格加高档CAFE调子,以木制家俱营造同点缀出悠闲西方情怀,个感觉好系一坐落就系食高档西餐既格调,装潢方面是感觉舒适的,食物水准就不得而知喇,因为乃第一次帮衬。老板请食,一人拣一个SET,佢因为有做开GYM同ON DIET 所以食方面都会自我控制一下,点既类别都唔会选太HEAVY或油腻,我就心谂佢会想大家SHARE黎食,所以都唯有唔点肉或扒类,迎合番对方口味(实际我都系爱肉人事同偏向重口味)。果不其然老板点左个意大利乳酪芝士薏米饭,我于是点左个意大利薯仔菠菜面(确实唔太记得个意大利面名,纯比个餐牌名好奇吸引而点左)。上前菜之先,有包有餐汤,上既前菜摆款好精致有心意,味道唔错,呢
果不其然老板点左个意大利乳酪芝士薏米饭,我于是点左个意大利薯仔菠菜面(确实唔太记得个意大利面名,纯比个餐牌名好奇吸引而点左)。 上前菜之先,有包有餐汤,上既前菜摆款好精致有心意,味道唔错,呢个前菜既烧八爪鱼好有嚼劲,不整体不俗的说。
呢个好似系沙律(又系前菜),不过系老板点既
到主菜上,确实食有点失望,一来份量唔多,二来样子真系乏善可陈。味道方面......我真系唔太识欣赏,味道淡而汁亦有点少济腻。个意大利薯仔菠菜面(应该大致系咁既餐名),个面口感好得意,虽然味道VERY一般,不过从未食过口感咁有趣既意大利面,入口食到好有纤维同滑嘟嘟。
之后仲有甜品,我点左芝士蛋糕,老板点既系比利时朱古力MOUSSE CAKE,因为差唔多超时食晏,无再影老板碟野,只影左自己碟CHEESE CAKE,又系SHARE黎食,比利时朱古力MOUSSE CAKE坚好味,朱古力好幼滑好香浓唔济,个CHEESE CAKE都唔差,有点清新既柠檬甜。
整体来说店铺装修到食物摆碟布置细致度十足,是走大气路线既西餐风格,总的感觉是很好。不过可能系我同老板点既餐唔太适合我个人口味而觉得味淡同唔够味,我会比多次机会自己,下次黎食,都系点番自己一向风格---->扒/肉,都系做番食肉兽先可以试出味道既真谛。
跟SET有餐饮送的,只系点左普通冻柠茶所以相就唔影了喇,二人价埋单盛为375(已加一)。
题外话/补充资料:
埋单时,应该系位女店长,问我地满意午餐与否,表示该星期系某某意大利五星级大厨(指住店内一张相),由该意大利大厨特地系意大利飞来香港停留一星期所煮理。服务水平是满OK的说,不过重点在我俩点错左餐,所以主菜真系无法评价,但此之以外,其他均好(前菜、甜品、装潢同服务都满好的),唯有下次光临,再试过别的真正适合自己既菜式。