2010-10-18
我唔钟意食西餐,厌太漏太heavy。外国人好钟意用芝士、忌廉、白菌汁,甜品又唔过甜都唔收手,谂起都牙软。 不过,我好钟意以古典、宫廷式装修嘅餐厅,更enjoy跟同道中人喺浪漫气氛下畅谈。西餐中意大利菜系我比较钟意,每次去只要食到「面包点黑醋+橄榄油、龙虾汤、tiramisu」,就好满足。食意大利菜,我首推呢间位于Royal Garden【Sabatini】,系意大利人开嘅正宗意大利餐厅。 我唔食芝士蛋糕,食过呢间嘅Tiramisu后,自始爱上佢,Habitu同Amaronis都无咁好食。好惊cream同酒味太多。 呢度有live band会去每枱弹下歌,一边食嘢一边听古典音乐,真系好舒服。 甜品时间,侍应会将载满各式各样嘅甜品车,推到你身边比你拣,𠮶刻望住实物嚟拣,超开心!