2023-05-13
意大利菜应该都系我最钟意嘅菜式之一,今次系朋友嘅推荐下黎到呢间位于中环嘅castellana.餐厅内充满空间感而且design带出低调嘅奢华感.Tour of Italy今次呢份menu主要系以意大利主厨出发,希望将自己系意大利各地嘅经历及品尝过嘅味道呈现系美食内,带大家游历一下意大利.DAMILANORefreshing嘅意大利sparkling wine带点bread crust 烘焙利气.清爽得黎配上小食好match.SiciliaScallop tartare l Sichuan oil l clementine pure l almonds l black ink位于意大利南部嘅西西利,因沿海嘅优势所以盛产海鲜.主厨希望以呢道开胃菜先打开食客嘅味蕾,以带子制成他他,再配以少少橘子蓉,杏仁,香油及墨汁.入口充满鲜味而且好fresh.LiguriaSea urchin l oysters l Ricotta cheese foam l soy beans l plankton利古里亚系义大利西北部一个邻海区,同样带丰富海产.呢道前菜充满艺术感,望上去好似一幅画.以Ricotta
Tour of Italy
DAMILANO
Sicilia
Liguria
利古里亚系义大利西北部一个邻海区,同样带丰富海产.呢道前菜充满艺术感,望上去好似一幅画.以Ricotta cheese泡沫做base,再系面上加入海胆,蚝肉,豆及海藻.将Ricotta cheese打成泡沫后入口轻盈又唔腻,感觉好清新.再配上鲜味浓郁嘅海胆及蚝,味道充满阵阵海洋风味.
Sardegna
Lobster salad with caviar
萨丁尼亚系一个位于意大利西南部嘅岛屿.忘满海岸风情嘅萨丁尼亚又点少得海鲜.龙虾肉爽弹又充满虾香配搭同样鲜味极浓嘅鱼子超满足.
Piemonte
取自大厨童年嘅婆婆recipe而制作.将新鲜蕃茄打成蓉而制成蕃茄汤,蕃茄汤鲜甜充满天然茄香.汤内带3款唔同风味嘅蕃茄,再配上Burrata cheese,相当清香.
Puglia
Homemade "Bottoni" ravioli filled with Alaskan crab meat
呢道菜嘅设计源自大厨系普利亚一个被蟹夹嘅经历而成,系一个相当可爱嘅故事.以意大利云吞最原始嘅纽扣形状去制作,内里加入鲜味浓厚嘅阿拉斯加长脚蟹肉做馅,配上经大量龙虾及虾壳所制成嘅酱汁.味道充满浓厚虾香及蟹鲜香气.
DERTHONA
主菜配以呢款意大利白酒,以意大利独特嘅葡萄Timorasso酿制而盛.味道除左葡萄利外亦带住浓郁梨及杏桃香气.
Calabria
Black pork l rhubarb l horseradish
卡拉布里亚位于意大利南部内嘅黑豚水质软嫩而且脂肪比例平均.黑豚肉juicy而且豚肉入口带点榛果香.旁边配上甘笋及特制酱汁,相当有惊喜.
Campania
Red tuna l Amalfi lemon l tomato
Campania同样系沿海区,今道菜以吞拿鱼为主.吞拿鱼厚身而且香软,味道鲜甜带点鱼油脂香.配上海带感觉更富海洋风味.轻轻炙熟嘅吞拿鱼入口带出淡淡焦香,令层次感更丰富.
Basilicata
Raspberry sorbet l lemon cream
甜品以覆盆子雪葩及大量莓果配上柠檬忌廉,唔会heavy又清新嘅甜品.