2018-01-27
Boxing Day 约埋家姐庆祝圣诞节🎄,本来圣诞就系西方文化,所以我地当然系拣返西餐厅啦,有气氛啲吗!结果随意之下拣左Jamie’s Italian!其实之前我地都系英国试过Jamie Oliver 名下开嘅餐厅,香港呢间就以意式做主题,见佢地有Christmas set,就试吓啦!有三个course,头盘我地拣左一个platter,一个Mushroom soup,首先讲个蘑菇汤,即磨新鲜蘑菇,好香好好味😋 个platter 就有意大利火腿同炸mini ravioli (意大利馄饨)配三只sauce,好有创意👍🏻 主菜就拣左牛扒,叫左五成煮,印象中都还可以,但煎得吾够香!但另外果碟veal shank 就麻麻地,咬都咬唔开,结果都放弃左😅 最后甜品当然吾少得意大利圣诞蛋糕 Panettone, 淋朱古力sauce, 好正整体成个晚餐都几好,唯一系服务差啲,问左服务生几次野都答我唔到,仲经常出错菜,浪费左好多时间,食完前菜等20分钟又出多次前菜,再等20分钟先出主菜,感觉佢地管理得好混乱
主菜就拣左牛扒,叫左五成煮,印象中都还可以,但煎得吾够香!