2020-12-10
以前同朋友经常去大围打边炉,自从执咗之后就无再去过了,最近听朋友话同一个位置开咗间超抵食嘅火㶽夜题,见今晚凉凉地就同男朋友去试下。入座安排十分好,一开始就会介绍清楚放题嘅流程、任食项目等等,之后先来一盘热水清洗食具,系依家咁注重卫生嘅前题下,呢个真系加分,保证食得安心先。呢度个放题好特别,由头食到尾有八个items,就好似玩过关游戏咁顺住落,当中有啲items只可以食一次,其余就任叫。1. 肥仔四小吃首先有小食,麻香黑鸡脚、话梅鸳鸯苦瓜、避风塘鱼柳、黑松露虾多士,每碟都系少少份量先开胃,最钟意系黑松露虾多士,食到入面系真材实料有虾肉,唔似出面买嘅冷藏货。2. 航空六刺食一开始以为食火㶽放题,刺身只系搭单,估唔到都系高质素,每一样都好新鲜,特别系三文鱼厚切肥美,带子鲜甜,不过只可以叫一次不可以任食。3. 酸菜鱼 / 水煮鱼 / 火焰酱爆镬仔鸡任食items,但系第一次嚟嘅份量已经好大份,我地叫咗酸菜鱼。鱼肉嫩滑,汤底清甜,豆卜同菜完全入味,好开胃,加上汤底仲有水晶粉,绝对不马虎,食完都已经有啲饱。之后我地仲试咗镬仔鸡,又系足料份量,酱汁惹味,鸡件嫩滑,好有镬气!!4. 胡椒猪肚汤之后就到
1. 肥仔四小吃
2. 航空六刺食
3. 酸菜鱼 / 水煮鱼 / 火焰酱爆镬仔鸡
4. 胡椒猪肚汤
之后就到打边炉嘅部份啦,好似已经食咗好多野先入正题。汤底香浓,好重嘅胡椒味但又不抢喉,仲有好多猪肚,够哂足料!!
5. 深海邮轮
全晚最令我期待的就系呢个深海邮轮,因为我好钟意食海鲜,鲍鱼、海虾、带子、青口、大砚,全部都好新鲜,青口同鲍鱼仲系新鲜识郁架!! (后尾去厕所见到有大鱼缸养住啲海鲜,唔怪之得咁新鲜!!)
6 / 7. 猪牛、火㶽料任食
打边炉最紧要的肉食,男朋友岩哂,结果都无令我地失望,而且仲有新鲜炸嘅鱼皮、响铃,放落咁香浓嘅汤底真系好好味!
呢一餐真系超满意,仲要酒水任饮,埋单先系$275一位,好抵食!!!