2022-11-20
上星期专程去美荷楼行手作市集。发现美荷楼后方有一间cafe,见到玻璃柜摆放左芒果椰汁糯米糍窝夫同Baileys糯米糍窝夫模型。毫不犹豫,即刻入去食,相信好多人被佢个糯米饭窝夫吸引左入去。如果每一间餐厅都有镇店之宝,呢个糯米饭窝夫一定系当仁不让。品尝甜品之前,仲叫左个烟肉法包,味道不俗。制作食物速度都算快,见到实物就更加期待佢有几好味道。首先外表好立体,有种抵食夹大件嘅感觉,二来,第二度好似未见过呢款食物。味道方面,系好食嘅。但系严格黎讲,要挑剔都仲可以有少少建议:个窝夫如果可以再热啲再松脆啲,口感一定更好。芒果雪得太硬,冇左芒果肉嘅口感。椰汁可以再重手少少咁多。咁成件事就会更加丰富!基本上,食呢个作品系有开心嘅感觉,单凭呢个惊喜就已经值回票价,而且价钱都系大众消费。下次经过,一定会食埋个Baileys糯米饭!
如果每一间餐厅都有镇店之宝,呢个糯米饭窝夫一定系当仁不让。
品尝甜品之前,仲叫左个烟肉法包,味道不俗。
芒果椰汁糯米饭窝夫