2018-09-13 2277 浏览
放假去荃湾探朋友, 到晚饭时候, 朋友带左我去荃湾街市附近既一座大厦, 上一层电梯有间日本野叫"大丼屋", 朋友推介话呢间日本野好抵食, 全日冇加一服务费, 主打丼饭, 亦有少量既刺身、寿司同埋日式小食供应。丼饭平均百五蚊左右就有交易, 跟味噌汤同埋沙律。丼饭有多款配搭, 除了刺身款, 更有熟食款既丼饭选择, 照顾埋唔食生野既朋友。我就点左期间限定既【黄金蟹丼定食】HK$149丼饭比我想像中份量更多, 包括有海胆、松叶蟹、蟹脚、蟹籽、蟹羔, 把整个丼饭整整覆盖著, 然后丼饭用以日本醋饭, 更是塞得满满, 超大碗! 海胆入口即溶, 蟹羔甘甜不带苦, 蟹脚呈半刺身状态, 略带鲜甜, 而最鲜甜的当然为一梳梳既松叶蟹肉, 加上蟹籽, 令口感更为丰富! 可惜沙律有点过酸, 但重点既丼饭绝对系新鲜, 而且抵食!另外我仲order左【三文鱼刺身】HK$48想不到份量都是大大份, 三文鱼为厚切, 一碟6件, 很喜欢那种厚实既口感, 同样抵食!还有朋友推介既【芝士蟹籽厚烧玉子】HK$26玉子为厚切, 表面轻轻烧过, 入口暖暖的, 表面有微微焦香, 蛋香味跟芝士味各占一半, 很平均, 甜甜的, 加上脆卜卜
放假去荃湾探朋友, 到晚饭时候, 朋友带左我去荃湾街市附近既一座大厦, 上一层电梯有间日本野叫"大丼屋", 朋友推介话呢间日本野好抵食, 全日冇加一服务费, 主打丼饭, 亦有少量既刺身寿司同埋日式小食供应。

我就点左期间限定既【黄金蟹丼定食】HK$149

黄金蟹丼定食

可惜沙律有点过酸, 但重点既丼饭绝对系新鲜, 而且抵食!

另外我仲order左【三文鱼刺身】HK$48
三文鱼刺身

还有朋友推介既【芝士蟹籽厚烧玉子】HK$26
玉子为厚切, 表面轻轻烧过, 入口暖暖的, 表面有微微焦香, 蛋香味跟芝士味各占一半, 很平均, 甜甜的, 加上脆卜卜蟹籽, 色香味俱全!
芝士蟹籽厚烧玉子

最后order埋波子汽水,

埋单都系二百蚊左右, 冇加一, 质素同份量果然有惊喜, 冇介绍错!
2018-09-10
黄金蟹丼定食