2019-11-28
男朋友今日带左个惊喜比我,话带我去食老挝菜。平时泰国越南菜就食得多,老挝菜真系未听过。入门口前见到好多新闻剪报,话老板原来系老挝皇族后裔,又系美国军校受训,加添餐厅嘅神秘感。入到餐厅闻到满满清新嘅香茅味,充满东南亚风情。老挝邻近泰国,所以菜式语言都有啲相似。菜单仲用左好搞鬼嘅泰文谐音做菜式名,好有趣。我地两个人点左好多个𩠌:盐酥鱿鱼、是拉差牛油鸡翼、网虾纸米卷、牛肉牛丸汤全米、乡下炒飞机芥兰。每道𩠌都系一流。盐酥鱿鱼,开胃可口,再加上特色酱汁简直一绝;牛油鸡翼香气扑鼻、油份丰盈香腴;纸米卷清新得来不寡味;汤全米汤底清爽顺喉;炒芥兰配有虾米干和炒豆,又爽又脆!同泰国菜好似,但系冇咁咸同浓味,稍为偏向清甜风,好特别。我地仲点左两杯野饮,南姜香茅梳打同龙眼冰,味道都系与别不同。最后意犹未尽,食多个芒果糯米饭作结,除左鲜甜嘅芒果同椰汁之外,上面仲舖上新鲜椰子丝,真系别出心裁。顺带一提,餐厅入面嘅碟都系仿照传统嘅老挝竹碟特别制造,食起来份外有风味。咁用心嘅老板同餐厅,真系值得一去再去!