2021-01-11 68 浏览
每逢Weekend都好想同朋友试新咖啡店,今次到访颇有名气的The Coffeeology,Café位于铜锣湾耀华街,可算是十分方便。到达时下午4点多,可能开始接近晚饭时间,前面有2批人放弃排队,所以等左15分钟便可入座。设计风格带点Rusty感觉,用上水泥砖块打造而成,质感粗旷,亦有一种艺术气息。本来没有抱著任何期望,毕竟有唔少咖啡店系环境比食物好,可能因为呢个原因,反而有一份惊喜。《Iced Matcha Latte $60》采用京都抹茶,渐层效果做得好靓。想讲好多地方都有Matcha Latte,不过冲得好的却少之又少,一系太Milky唔够抹茶味,一系就饮到太多溶唔到的抹茶粉,当然价钱仲要系唔平啦。呢度的Matcha Latte我系几有惊喜,除左系甜左些少之外,奶味够香滑,茶味浓郁而不苦涩,饮唔到唔均匀的抹茶粉,整体质素可以讲系中上级数。《Iced Latte $42》拣左偏Fruity的咖啡豆,饮到咖啡味,不过鲜奶为更为突出,下次黎会想试试热啡。《Carbonara $88》对于我呢个Pastaholic黎讲,Carbonara系我其中一款颇喜欢的口味。虽然好多餐厅都有得食,不

《Iced Matcha Latte $60》

《Iced Latte $42》

《Carbonara $88》
对于我呢个Pastaholic黎讲,Carbonara系我其中一款颇喜欢的口味。虽然好多餐厅都有得食,不过质素可以好参差。说实话我系有啲估唔到几好食haha 第一啖充满酒香,应该有用白酒调配(?),紧接著微酸微甜的芝士香气,但呢度唔系好重蛋香味𠮶种Carbonara;亦用上较厚身的烟肉,个人觉得烟肉香味可以再突出啲,但整体味道浓郁,意粉较硬身,系我中意的口感。

《Earl Grey Cheesecake $50》
其实好想试抹茶味,但我已经叫左Matcha Latte,所以想试下其他茶味。
清淡的伯爵味同酸酸甜甜的芝士味好夹,几中意伯爵的清新感,唔会过于浓或涩。Cheesecake质感实净得黎又几Creamy,两个人Share食唔会太腻。