2009-08-08
女朋友既爹地妈咪落亲黎香港, 最爱就系行TST.名店嘛, 女人嘛.行到累, 就揾左附近既彩云轩食餐饭.初入去真系无什么特别期望, 纯粹贪佢够近.随便叫左几个菜, 出乎意料的好味.先系前菜既皮蛋酸姜. 未来外母话天口热, 行街行都无乜胃口, 叫个白粥, 仲要食子姜开下胃.我唔食姜, 唔知好唔好味, 但就好欣赏个皮蛋, 是溏心的, 而且没有「确喉」. 白粥望落都够绵, 而且唔似粥底.之后要赞的系芥末虾球. 因为虾球很新鲜弹牙, 我同女朋友都非常喜欢个酱汁, 微微的酸酸甜甜, 带有日本WASABI的味道. 有少许上脑, 又不至于辣到入唔到口. 呢种口感十分特别. 虽然要$120一碟, 但我觉得绝对值得一试.另外要赞的是烧乳鸽, 烧的香口, 不会太㶶, 鸽的SIZE刚好, 不会太老, 又不会太细只. 最怕有的酒楼做的烧乳鸽又黑又瘦. 暂时我食过觉得最好食的烧乳鸽是沙田德记, 彩云轩这个都很好.其余的小菜都不过不失. 上黎睇睇其他食评, 先知道原来炖椰皇好出名. 后悔没有一试. 要一提的是当晚的侍应生服务很好, 加水同换碟都跟得好足, 见未来外母话冷气大, 仲主动问我地要唔要换张台, 其他食家提
名店嘛, 女人嘛.
行到累, 就揾左附近既彩云轩食餐饭.
初入去真系无什么特别期望, 纯粹贪佢够近.
随便叫左几个菜, 出乎意料的好味.
要一提的是当晚的侍应生服务很好, 加水同换碟都跟得好足, 见未来外母话冷气大, 仲主动问我地要唔要换张台, 其他食家提及的服务问题, 没有遇上.