2021-11-07
每次一出旺角Exit E,都会见到一堆眼顾四周,派传头好快手嘅「姐姐」(当然都有男人)今次再行经,受一个「姐姐」热情推介,话新餐厅,主打日式放题。盛情难略下,反正都系要dinner,见价钱都公道,就去试试佢口中介绍嘅呢间-牛之馆!由店员carry下被安排到全餐厅嘅角落位,一眼睇晒成间餐厅嘅装潢,日系嘅粉色跟线,令我有啲意外,感觉似春天去咗日式赏樱咁。放题都系普遍嘅自助模式,牛猪鸡等则由app点餐,而菜、菇、面食、丸饺类等则全部外边自取,另外一赞仲有小小炸物同熟食,而饮品方面选择唔算好多,反而雪糕有哈仔同Mov仔,算系几意料之外! 牛之馆主打系牛,牛嘅质素又系点?答案系中上,以呢个价钱,可选择嘅牛相当多,包括安格斯牛板腱、手切封门柳、安格斯牛小排、安格斯一口牛、牛五花、SRF及牛肩胛肉眼芯、澳洲草饲牛颈背等等!当然唔系套套牛都啱人口味,但选择多经已系惊喜!不过牛始终有批次之分,所以肥瘦与否就真系视乎当日来货。