2021-09-03 1988 浏览
今日约咗个沙田友交收,顺便食个饭,朋友一早已喺PICCOLO订枱,原来呢度系食意大利菜。呢度嘅菜式种类虽然都系一般西餐有嘅沙律、薄饼、意粉等等,但菜式就会带多一点新颖嘅感觉。传统意大利沙律系用大量嘅车厘茄配以水牛芝士,再淋上黑醋汁同橄榄油,呢个配搭就更加有意大利风味。水牛芝士系比较淡口嘅芝士,可以开一开大家嘅胃口,作为前菜最适合不过。炸南瓜芝士米球亦系一个意大利特色小食,可以配埋个辣汁一齐食。呢个芝士球其实入面系充满着南瓜蓉加意大利饭,再有一点点火腿嘅咸香,当然唔少得混入咗芝士,虽然系炸物,但又唔会觉得太油腻。香烤蒜蓉意粉用咗新鲜橄榄油同蒜片炒香,再加入香草,少少辣汁,非常惹味,当然主角大虾亦非常新鲜爽口,整个配搭相当得宜。店员推介我哋试呢个古法意式烟肉薄饼,果然非常特别,因为中间落咗一只半熟嘅鸡蛋。制作薄饼时店员刻意冇切开薄饼嘅中间位置,用以承载住原只鸡蛋,撕开薄饼时就可以沾上蛋汁,果然系一个好新颖嘅食法。见到隔离枱食客嘅饮品非常吸引,所以我哋都叫返两杯Mocktails,Cucumber & Mint 味道清新,而Classic Fruit Punch就充满甜甜嘅果香。最后当然要食
传统意大利沙律
香烤蒜蓉意粉
古法意式烟肉薄饼
Mocktails
最后当然要食返个甜品,呢度嘅Tiramisu口感特别香滑,淡淡充满咖啡酒香,呢个绝对要试。
Tiramisu
传统意大利沙律