2024-09-28
每个月都会同男朋友去揾啲性价比高嘅餐厅食好嘢庆祝每月一日之记念日,是晚我哋两个讲起食Fusion菜式,相信都会谂起去扒房,但朋友介绍咗一间「地中海西餐厅」【FIGS Bistro Mediterranean & Apero Terrace Bar】 ,除咗一般用膳食饭之余,仲有Weekly Special可以拣,最特别嘅系星期六日去仲有得食Dry-Aged牛扒放题!餐厅位于商场最高层,餐厅环境好大,室内装潢系常见嘅浅色调,外面嘅搭配系深色云石面餐枱同藤椅,内部就配搭返地中海风格嘅木质家具同自然材料,整个气氛相当舒适!餐厅楼底非常高,波波形嘅吊灯散发柔和温暖嘅淡黄灯光,有种温馨嘅氛围,无论系两小口嚟食饭或者家庭小型聚会都好合适!睇睇MENU,可惜我哋去𠮶日系平日,最尾都系去咗试佢哋嘅Tasting Menu同嗌咗几款à la carte~.先饮一喺Coffee做Opening配埋最先上嘅前菜✨Spanish Ham with Crystal Tomato Bread香气四溢嘅西班牙火腿经过长时间嘅风干,虽然薄薄两片但肉味非常浓缩,搭配新鲜嘅番茄碎同脆脆嘅面包,口感丰富!✨Steak Ta
先饮一喺Coffee做Opening
配埋最先上嘅前菜
✨Steak Tartare
经典嘅法式前菜,生牛肉蓉肉质鲜嫩,搭配微酸嘅调味,味道相当平衡且开胃!
✨Gambas, Garlic Chilli Prawn
虾肉鲜甜,蒜香浓郁,呢种香辛辣味配搭蒜蓉包令人食欲大振,如果唔系之后仲有嘢食系有啲忍唔住想嗌多份!
✨Tuna Tachibe
新鲜嘅吞拿鱼下面竟然系马卡龙?!
新鲜嘅吞拿鱼蓉配搭甜甜嘅马卡龙饼底,味道相当新奇微妙!
✨Ultimate Pulled Pork Tacos
呢碟Taco分成四小份被放置喺小巧得意嘅不锈钢架上面,一食落口嘅时候肉汁大爆发!呢种极度满足嘅感觉真系好耐都无试过,中间仲有一小块非常脆口嘅猪皮,绝对系必必必叫之选!
✨Dry-Aged Wagyu Bavette served with Organic Mixed Vegetables & Red Wine Sauce
经过干式熟成嘅和牛被赋予非常浓郁嘅肉味,食落味道都带有些许发酵嘅芝士味道,搭配红酒酱同medium rare嘅熟度,绝对系意想不到嘅味道!
香港除咗得少数retail有卖高质Dry-Aged牛扒之外,想试呢种味道只有去啲高质西餐厅/扒房先食到!
整体特点系肉质非常爽嫩,色泽比较偏深,牛味浓郁。
✨Dry-Aged Argentinian Rib Eye
另一款Dry-Aged牛扒,今次嘅部位系嚟自阿根廷嘅肉眼部位,外焦内嫩之余油脂感都好足!经典味道,经典满足~
好嘅牛肉系唔使整色整水都已经好好味!
✨Churros with Chocolate Dip
源于西班牙嘅经典甜点,我同朋友成日称之为西班牙班嘅砂糖油炸鬼!油条外脆内软,外面𠮶浸砂糖同浓厚嘅朱古力酱简直系味道嘅绝配(都系邪恶嘅化身!),作为呢餐嘅收官之作非常收货!
呢餐食得都好满足,就算一家大细、三五知己同另一伴都会有啱嘅份量可以嗌。
充满神秘感的一餐 Causl Dine已完结,现而继续回味,过后要再来捧场。