2014-05-10
之前同朋友去过尖沙咀星光行地库间意粉屋食晚餐,最后俾咗个喊脸佢,虽然服务几好,两个甜品又好食,咖啡亦好饮,可惜主菜平平无奇,又实在太多不足之处。其实,以往间唔时都有帮衬佢,都唔想一锤定音,断定佢死症,所以,趁老婆星期六朝去听讲座,返嚟约埋一齐去新都会广场嘅意粉屋食个晏,睇睇质素又如何? 餐厅部份座位算喺半「露天」,唔喺晌室外,只喺外露晌商场空间,而小弟就被安排进入餐厅内处,估唔到入面都几大 。既然喺食午餐,当然瞄住午餐餐牌。所谓「假日星级午餐」,即喺星期六、日、公众假先有,实际就喺可以卖贵啲。套餐A其实有3个主菜选择,分$89 / $98,定价唔关主菜事,视乎拣咩餐汤,拣意大利菜汤就收前者定价,而小龙虾汤就喺后者价钱。至于套餐 B同样原则,但比套餐A贵10蚊,共4个主菜选择,拣意大利菜汤就收$99,而拣小龙虾汤就收$108,无论边个午餐,都包一杯即磨咖啡或茶。不过,老婆话今朝晌酒店嘅讲座,中段休息有茶点招呼,所以,佢晏昼唔算好肚饿。我哋改改策略,点一份轻怡少少嘅午餐,拣套餐 B要意大利菜汤,主菜要沙律,贪佢包汤,我又可以叹杯咖啡,盛惠$99,再加多一个散叫菜式,食完睇睇情况先再追加
个意大利菜汤色泽嫣红,睇落几对办,呷一啖,味道浓郁酸香,而且,内里都有几多蔬菜,仲加有蝴蝶粉,我哋两公婆共享一碗,都够饮㖞 。
个卖相令小弟有少少疑惑,点解啲香草烤鸡中间好似少咗件咁款,不过,我哋无考究依个问题。其实,个凯撒沙律做得唔错,除咗沙律菜新鲜爽脆之外,酱汁捞得「匀巡」,刨上芝士薄片,唔喺糁普通芝士粉 ;而件香草烤鸡腌得入味,香草味轻轻渗出,肉质又无「嚡霎霎」嘅问题,配埋两件香脆满蒜香嘅蒜茸多士,整体水准中上 。
即磨咖啡,新鲜醇香,连解奶都热过嚟,虽然唔喺咩特别事,总俾壶仔冻奶好。
依个饭由老婆负责拣,问佢点解拣依个,心水来源喺啲牛油果,家下近排佢好钟意食牛油果。啲特色饭又唔觉有咩好特色,感觉有少少黄姜味,但饭质就焗得唔错,配合埋半溶芝士,柔香绵绵。此外,3款馅料中,三文鱼及带子落得份量足,味道又几好,无交行货 ,只喺觉得牛油果实在落得少,唯有牺牲小弟,拣晒啲牛油果俾佢,以满足佢想食牛油果嘅期望。