2018-08-06
最近对手工意粉好有兴趣, 朋友就介绍咗依间西餐厅俾我, 位置又方便我朋友, 就决定试吓佢啦。幸好我哋都准时收工, 所以六点半就入座了, 一入去见到半开放式嘅厨房, 旁边有个黑板仔手写上7月特别餐单, 再传来阵阵的美食香味, 实在令人食指大动。餐牌上的食物好多都系我哋喜欢的, 所以都谂咗好耐。另外佢意粉转SET都只需要$38 就可以多一个汤同饮品, 都几抵食! 最后我哋二人叫咗7月meun嘅忌廉龙虾汁露笋大虾扁意粉$168 (再加咗$20 转手制绿菜扁意粉), SET跟野菌汤同热情果汁, 另外仲有炸洋葱圈$58同炸鸡脾菇$68, pizza就叫咗黑松露酱杂菌pizza$88。餐厅先上炸物, 洋葱圈炸得干身, 口感不错, 而我就比较期待炸鸡脾菇, 因为比较少餐厅有依个选择, 口感好特别, 而且配上旁边嘅芝士酱, 调味之外仲多咗种口感。而且炸物的沙律伴碟都唔错, 用士多啤梨汁做沙律酱, 食完炸物都可以减去唔少油腻感。忌廉龙虾汁露笋大虾扁意粉果然无令人失望, 比起普通意粉更加弹牙同挂汁, 大虾嘅份量都唔少, 大大只得黎仲有四只咁多 而且跟餐嘅野菌汤都几有诚意, 非常浓郁嘅野菌味, 而且煮得好杰
洋葱圈
炸鸡脾菇
忌廉龙虾汁露笋大虾扁手工意粉
野菌汤
忌廉龙虾汁露笋大虾扁意粉果然无令人失望, 比起普通意粉更加弹牙同挂汁, 大虾嘅份量都唔少, 大大只得黎仲有四只咁多 而且跟餐嘅野菌汤都几有诚意, 非常浓郁嘅野菌味, 而且煮得好杰身, 啖啖都饮到好实在嘅野菌味。
黑松露酱杂菌pizza
黑松露酱杂菌pizza 我地只系叫咗small size, 因为叫太多都怕食唔晒, pizza底好脆, 而且黑松露的份量好多, 所以一上枱就超级香, 杂菌份量唔算多, 但系黑松露同芝士嘅味就已经好够, 好满足。
Tiramisu
最后都追加咗黑板上介绍嘅Tiramisu $48, 甜品真系有惊喜, 口感好软熟, 而且有好香嘅酒味, 虽然好饱但系我哋都忍唔到手一啖接一啖咁ko晒佢。
餐厅位置方便, 环境又舒服, 亦有食物质素, 都值得一试