2018-06-15
大概年半前,到访过一次「香港邮意明信片航海主题咖啡厅」,当时仲喺开晌湾仔嘅一条后巷,贪佢一派悠然,环境有个性,咖啡亦冲调得唔错。最近,睇到食友嘅食评,先知搬咗过嚟尖沙咀嘅「首都广场」,继之前去过荃湾嘅「地皇广场」,又一个㓥场变死场,真喺唔知「香港邮意」开晌度有无得搞。今晚老婆有中学同学聚旧饭局,得一支公,所以,就过嚟「香港邮意」叹叹咖啡食餐饭。跟湾仔店好唔同,地方颇大,呢度哋全开放型,以之前部份嘅㓥铺变为用餐区,公共空间感强,而装修简约,以浅木色系为主,悠然随意,亦颇有文青气氛。座位喺自由选择,钟意坐晌边就坐晌边,唔怕唔习惯嘅,可以试吓坐晌如榻榻米嘅地席座,铺晒座垫,小弟就无试坐,但睇起嚟就几舒服咁。现场好多后生仔女,并且以女生多,小弟就得一支公,所以,就自己揾个自闭位嘅二人座,静静局食好嘢。餐牌印晌晒一张张嘅A5纸,主食包括沙律、意粉、薄饼、全日早餐。饮品选择亦非常之多,类别分为沙冰、梳打、花茶及多款咖啡系饮品。甜品当然唔少得,两页纸合共有成15款,如提拉米苏、芝士饼、班戟……等等。晌收银落单后,便有个传呼器,等佢响就即喺食物整好,自行晌柜枱出餐位攞食物,而餐具就摆晌柜枱旁。温馨提示
班尼迪克蛋 $98
讲卖相,就肯定喺差咗少少喇,主要因为两只班尼迪克蛋嘅蛋白部份睇起嚟煮到散咗,无咗尼迪克蛋荡吓荡吓嘅诱惑感。不过,基本上味道就唔太大影响嘅。题外话,咪睇只白色餐碟以为喺瓷嚟,其实喺胶底,而且,圆周大过个木托盘,搞到切嘢时只碟摇嚟摇去,唔多方便。 切开蛋黄,仲喺做到流心效果,伴上酸酸甜甜嘅荷兰汁,糁咗少少巴马臣芝士碎,再垫埋巴马火腿,整体嘅味道真喺唔错。不过,仍有改善空间,第一就喺巴马火腿炸得干身咗,去走咗啲油香,其实,小弟就觉得唔需要炸,烘番暖就可以;第二就喺个英式松饼包底,虽然烘过,但似乎烘过笼少少,有些微干,加上把胶刀真喺唔太够力,切起嚟有点韧嘅感觉。 相反,要赞赞嘅喺啲伴菜,啲沙律菜咬落「索索声」,故然新鲜爽脆,淋上经处理过嘅黑醋,酸香细致;而啲蕃茄唔喺普通货式嘅车厘荷,而喺串茄,更清甜、更多汁,好食。 拿铁咖啡 $38
杯拿铁无太刁钻嘅拉花,但拉得都好细致,而且,入口口感好均匀,撞奶泡嘅手势十分好,加上咖啡底好醇和,喺一杯好有质素嘅拿铁。
千呼万唤始出来嚟形容呢个苹果蓉烤批就最适合,因为拎班尼迪克蛋时,个店员话焗紧,大概要20min后就有,啱啱好我都应该食完份班尼迪克蛋,但点知之后问过几次都话焗紧,足足额外再等多25分钟先有。然而,讲番个苹果蓉烤批本身,其实口感、味道确喺唔错,外皮几酥香,而苹果蓉柔滑富苹果香。以个人而言,如果加入玉桂,以及混入少少苹果粒,相信味道、口感更有层次。此外,本身配云呢拿雪糕,可能无晒货,球云呢拿雪糕得丁多,故就搭多球冧酒提子雪糕,两个雪糕都正。 今回餐厅只叫「香港邮意」,无咗「航海主题」,所以,就唔似𠮶时湾仔店咁有啲航海地图、帆船模型……等等,不过,继续保留英式红邮筒,一角墙边摆咗好多明信片作贩卖,当中不乏本土特色,更可以代寄到世界各地。
临走,见超多人排队,可以用夸张嚟形容,因为8:30pm后有班戟 放题,所以,大概八点三、四左右,就有店员会跟你讲用餐时间去到8:30pm,虽然唔会真喺赶你走,不过,我就觉得可以晌落单时提一声嚟食晚餐嘅客人知就好啲,唔使有啲咩唔愉快事发生嘛。 未必人人都喜欢全自助模式,因为又要自己拎嘢、执嘢,不过,小弟就几钟意,够自在,无乜人理唔紧要,最紧要啲嘢好食。综合今餐体验,食物算有一定水准,但正如上文所讲,仍有改善空间,而且,服务都要改善一下啰。