餐厅: Osteria 意大利餐廳
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2011-04-08 264 浏览
唔系咩特别啲日子,只系突然好想食意大利菜,朋友仔又经常提及呢间餐厅,所以黎开餐,除左pasta之外,朋友仔千叮万嘱叫我试下个鱼,因为我同佢啲口味差不多,对鱼都系钟情万分。这面积不算大,满室暖和的色调配以木制的陈设,红砖墙壁上挂有意大利黑白风景照片,住家风味浓厚,予人一种「随意」而「开怀」的气氛,好warm、好轻松,令人不觉拘束,又坐得舒适。面包自家制啲面包又点会放过呢? 不过当然唔可以食咁多啦,要留番D位比主菜嘛~选择左香草包、南瓜包、Brown bread。本身好喜爱香草包同南瓜包,质感软熟得黎又唔会太松散,香草包油份够,好香,如果搓到D香草平均分布会更好;Brown bread好有质感,点汤好perfect;而每枱皆放有grissini,既有面粉香之余又够烟韧,外皮脆卜卜,入口泛著淡淡芝士的香味。当然,以上啲面包全部都点左我最like啲醋同橄榄油一齐享用啦。香橙甘笋忌廉汤香浓啲忌廉汤加入左香橙一齐烹调,大大减低左忌廉汤啲油腻口感,清新又香甜。利古里亚香草汁八爪鱼沙律平时一定会叫啲Parma Ham做Antipasto,今晚绝迹枱上,改为由厨师推介啲八爪鱼沙律。质感软身得黎又唔太腍,
Grissini
自家制啲面包
面包
利古里亚香草汁八爪鱼沙律
平时一定会叫啲Parma Ham做Antipasto,今晚绝迹枱上,改为由厨师推介啲八爪鱼沙律。质感软身得黎又唔太腍,八爪鱼肉本身啲韧性完全消失,配上蕃茄、水榄、边豆、薯蓉,加埋香草汁啲幽香,令人回味无穷,果然系呢到啲拿手开胃菜。
盐焗香草鲷鱼伴沙律
鲷鱼先用海盐包住焗熟,再敲开盐包,取出鱼肉,加上少许啲橄榄油的鱼肉带点盐焗香味,鲜甜而嫩滑,制法简约而不单调,冇多余啲调味料更显鱼肉本身啲鲜味,非常啱我口味,碟上更伴以3种不同啲sauce,不但可以装饰,亦提供多口味给客人享用,再伴上鲜嫩啲green salad一齐进食,要比10个like。
博洛尼亚传统肉酱千层面
Lasagne系一个好传统啲意大利面,自己都非常钟情。材料连调味料over 20种,准备功夫又多,所以一有机会都会order呢个意面一解相思之苦,当然…B沙咳个D完全系两回事,唔系我杯茶。讲番呢到,用瓦煲盛载的千层面都系第一次见,waiter端上时已经闻到香气扑鼻,酱汁浓郁,面皮薄,Mozzarella同Cheddar Cheese浑成一体,更能带出肉味的浓郁,入口美味难忘,唔怪得呢道菜亦系厨师推介,绝对系水准之上。
心太软
当我同Cobi爸都一齐话「好饱」啲同时,当waiter行过果阵我地又按捺不住叫停佢「唔该我地想要个dessert menu」,咁满意啲一餐晚饭,又点可以少左甜品呢~我地order左个心太软share,热朱古力蛋糕伴云尼拿雪糕,卖相精致,cut开少少之后,朱古力好「流」,蛋糕外脆内软,甜度适中,再加埋个云尼拿雪糕,冰火相遇,感觉好美妙,呢个心太软绝对系今晚一个完美啲句号。

埋单计数,每人约$500,贵钱中上,但更重要啲系,当晚无论食物与服务,我同Cobi爸均称心满意,值得大家一试。
Grissini
自家制啲面包