2022-06-08
呢排喺YouTube睇旅游片,见到介绍马拉美食,越睇越想食,咁啱经过 “亚金南洋茶室” ,即刻要寻找南洋既味道😝。第一时间梗系order 招牌海鲜叻沙 $66如果去星马,叻沙系必食既美食,独特既汤底,令人一试难忘🤩🤩。至于呢度既叻沙,可以话做到一样浓郁惹味效果,汤底香浓咖喱加淡淡椰奶香,配上海鲜既鲜味,面底系渗渗=(油面+米粉)两种面质,独特既口感,夹埋浓郁既汤底,真系会食上瘾😋😋。再黎 一字骨配白饭,油条 $68即系肉骨茶,本身肉骨茶有分马来西亚同新加坡口味,如果系马来西亚风味,汤中加入较多香料同药材味会比较重,所以会重口味D。如果系新加坡的话,就会汤底加入胡椒同蒜头,但相对会淡味D。个人就好钟意重口味,所以呢度既肉骨茶正好满足到我😁。药材味刚刚好,唔会太抢,加上肉骨带出既鲜香,配合埋油条一齐食,真心推介👍👍。不过肉排分量唔算好多,细细旧有4旧,但煮得好入味。小食叫左 炸虾饼 $39 虾饼有惊喜,外脆肉质弹牙😋,厚实既质感,淡淡虾肉味道🥰,如果有得配啤酒就一流啦🤭,可惜呢度无啤酒饮。沙爹鸡肉串烧( 4串 ) $44好奇怪😅,串烧竟然无其他选择,只有鸡肉,我觉得沙爹酱好味,但系鸡肉略嫌
第一时间梗系order 招牌海鲜叻沙 $66
再黎 一字骨配白饭,油条 $68
小食叫左 炸虾饼 $39
沙爹鸡肉串烧( 4串 ) $44
好奇怪😅,串烧竟然无其他选择,只有鸡肉,我觉得沙爹酱好味,但系鸡肉略嫌有D干同少左D,相对感觉有D贵。
玻璃鱿鱼通菜 $38
呢款小食真系第一次食,一试就爱上🥰。通菜加土鱿鱼好特别既配搭,其他地方好少咁样整,土鱿鱼口感爽脆,淋上参巴酱,参巴酱系一种特殊辣椒酱,系娘惹菜常用既酱料😋,好惹味!
饮品方面,如果order饭面食品,可以半价配特饮,珍多冰真系好耐无饮过,以前细过好钟意,童年既回忆😝。
太耐无食过南洋菜,久违左既味道,令我重新爱上你😍😍。