2018-02-27
荃湾路德围一向都系餐厅集中地.. 近排大换血多左好多新餐厅.. 越南野都较少有.. 今晚晚餐去呢间越味皇试下.. 我自己都几钟意呢间餐厅嘅装修.. 没有大花巧嘅墙身.. 简单的木枱.. 的确有几分越南的朴素.. 而餐牌都有部分系泰国小食.. 以东南亚菜为主.. 都几多选择.. 泰国椰青: 一打开就系满满嘅椰青汁.. 好鲜甜又多汁.. 如果钟意饮椰青嘅朋友都值得一点呀.. 牛油果沙冰: 好足料牛油果.. 饮落不算甜.. 不用加糖水都已经好好饮.. 而且冰好幼细完全唔觉又有饱肚感.. 点碗面食再叫返杯真系人生一大乐事.. 炸虾饼及牛油蒜蓉鸡翼: 炸虾饼较浅色.. 感觉好似炸得不够香口咁.. 但其实食落又觉得分别不大.. 份量适中.. 其实两个人点一至两个小食都好够了.. 牛油蒜蓉鸡翼卖相很不错.. 有炸蒜系面感觉到脆卜卜.. 食落都好香口.. 大满足.. 不过就感觉不到有牛油味.. 可能用来带出蒜蓉鸡翼的香.. 三五知己米纸卷拼盘: 合共由3款米纸卷组成.. 有素菜的.. 有软壳蟹.. 有虾仔.. 一试都发现原本都冻冻地.. 软壳蟹都不脆.. 但系纸卷个皮就太'烟UN' 同埋厚左少少
三五知己米纸卷拼盘: 合共由3款米纸卷组成.. 有素菜的.. 有软壳蟹.. 有虾仔.. 一试都发现原本都冻冻地.. 软壳蟹都不脆.. 但系纸卷个皮就太'烟UN' 同埋厚左少少较难咬口..
火车头汤河: 清清地嘅牛肉汤.. 有牛柏叶..牛腩.. 牛丸.. 牛筋仲有生牛肉好足料.. 都系六十几蚊.. 性价比高味道不错值得一试.. 牛柏叶够软身得黎又好咬口.. 牛腩牛筋味道都清带出鲜味.. 不过九层塔同香叶已全块放系汤上.. 正宗应该系自己撕成碎片散落汤度更带出汤鲜甜味..
虾头糕汤檬: 浓味汤之选.. 虾糕味好重好香呢.. 不过可以少啲油就仲好.. 𩠌就有肉碎同扎肉.. 再加埋新鲜洋葱.. 赞..
顺带一提Like左Facebook仲有甜品送架.. 好浓椰汁味.. 配上班兰糯米饭.. 细细碗加添一份满足感..