1K
除咗「墨西哥包」,我哋好似对墨西哥真系无乜认识!不过,喺香港生活,除咗方便之外,更重要系乜都有得你食,如果想食啲特色菜嘅话都唔难揾。今日我哋就去到中环嘅Santa Monica Cantina,初尝墨西哥菜,真系爱爱爱呀!Muchos Nachos讲到墨西哥菜,就会谂起Nachos。Muchos Nachos作为前菜,但份量一啲都唔少,并配上三种乳酪、炒豆、鳄梨酱、墨西哥辣椒、优格油和皮科德加洛,而皮科德加洛其实即系蕃茄、洋葱、墨西哥辣椒等等嘅材料切碎混合而成。Nachos上面仲要淋上芝士,加埋肉碎,口感非常之丰富!Carne Asada主食嘅Carne Asada上枱嘅时候,真系令人充满惊喜。调味草饲里脊肉烤得非常完美,生熟程度烧得啱啱好,咬落去一啲都唔韧,非常juicy!呢份主菜配上米饭、黑豆、鳄梨酱同薄饼等。但讲到我认为嘅最佳配搭,就系拎一块薄饼,涂上少少牛油果酱,再放上一片里脊肉,可以中和返肉类嘅油腻感,加添清新嘅感觉。Surf and Turf Tacos呢个Tacos入面有虾、牛排、牛油果酱、绿色莎莎酱等,由于配料非常丰富,所以一咬落去,就会爆晒啲配料出嚟,口感真系非常丰富

Muchos Nachos

Carne Asada

Surf and Turf Tacos
呢个Tacos入面有虾、牛排、牛油果酱、绿色莎莎酱等,由于配料非常丰富,所以一咬落去,就会爆晒啲配料出嚟,口感真系非常丰富!如果钟意食辣,记住加埋佢嘅辣酱,成个层次又会再升华。

Mezcal Negroni
如果向来钟意比较酒味浓嘅鸡尾酒的话,十分推荐大家点呢杯。呢杯酒用咗甜苦艾酒,配上柳丁片,系饮嘅过程之中可以慢慢等冰溶化,同埋时间等橙味慢慢渗落酒中,感受先甜后甘嘅层次。

Spiked Blueberry Lemonade
呢杯系由伏特加做base,加入已经绞碎咗嘅蓝莓同清爽嘅柠檬水而成,成杯cocktail完全唔会饮到好浓烈嘅酒精味,非常易入口,够晒Fresh。
2025-02-25