2017-05-02 835 浏览
放假瞓醒午觉,突然觉得好肚饿,突然醒起之前同朋友食过慕茶都觉得好好食,所以就决定带老公来试试。听朋友讲知道慕茶经常都好爆,所以就嗱嗱声book到6点有位就冲上去!由于我哋5点50分已经去到,所以我哋做到晚市第一台客人,其实慕茶嘅环境都好清静,虽然冇乜嘢豪华装修,但俾人既感觉真系好舒服!另外仲好欣赏佢哋有个自助餐冷热水区,想饮水都唔使下下叫侍应姐姐帮手其实慕茶既食选择唔算多,不外乎都系main dish,小食,all day breakfast ,饮品同甜品。不过好食嘅嘢贵精唔贵多,净系餐牌上有嘅嘢已经够我哋选择困难最后我拣咗三文鱼松露天使面配玫瑰花有气冰茶。身为松露控既我系天使面送过来𠮶已经比四方八面嘅松露冲击左一拳急不及待就嗱嗱声拎起枝叉食食食食食!香味四溢嘅松露加上creamy嘅忌廉汁,紧紧缠着每一条嘅天使面,再配上油脂丰富嘅烟三文鱼,果刻我实在觉得自己太幸福啦至于玫瑰花有气冰茶系我第一次尝试嘅饮品,淡淡的红茶加上少少气泡,每一啖都系香香而不做作嘅玫瑰花味,感觉真系令人焕然一新至于老公就拣咗茄酱牛汉堡意粉配抹茶红豆奶绿。虽然我系唔食牛嘅,我都试咗小小茄酱意粉。微微酸嘅茄酱入面有新鲜

不过好食嘅嘢贵精唔贵多,净系餐牌上有嘅嘢已经够我哋选择困难

最后我拣咗三文鱼松露天使面配玫瑰花有气冰茶。

急不及待就嗱嗱声拎起枝叉食食食食食!

至于老公就拣咗茄酱牛汉堡意粉配抹茶红豆奶绿。
虽然我系唔食牛嘅,我都试咗小小茄酱意粉。微微酸嘅茄酱入面有新鲜番茄同洋葱加上小小香草,令到老公不知不觉已经食晒成碟意粉,但可惜嘅是我就为唔到块汉堡牛写食评啦!

至于杯抹茶红豆奶绿,香浓嘅奶味配上淡淡嘅绿茶仲有甜甜嘅红豆,直情一次过满足三个愿望

食饱饱正餐之后就到我最期待嘅甜品时间

来到慕茶当然要是茶味雪糕啦!
虽然睇样唔系好分到边个系玄米白茶同边个系功夫茶雪糕, 但食落嘅味道就好大分别!
我哋觉得玄米白茶比较好味,因为白茶同玄米嘅味道好平衡,唔会各自抢去对方嘅风头。好似饮紧一杯冻嘅玄米白茶一样

不过相比之下功夫茶雪糕就比较逊色,我觉得依个雪糕比较似咖啡味多个功夫茶味。
但并不代表唔好味,只系我觉得自己似食紧咖啡味雪糕

最后以$233埋单,以人均消费$100松啲倒食到咁嘅质素晚餐绝对超值

2017-04-25
  • 黑松露三文鱼忌廉汁天使面