2014-05-29 1586 浏览
星期六 6:30pm 黎到, 客人唔算多, 所以不用等位. 店子空间感大, 唔局促. 座位宽松, 但多人时, 2人位就会答枱, 同比较嘈.食物等了15分钟左右, 因为有个梳夫里. 另外点了 雪花冰+挫冰的话, 店员会附上一小瓶海盐, 可以洒上雪花冰+挫冰, 更能提升甜味. (类似食西瓜洒上话梅粉的作用).- 旧情人 ($68) : 材料包括 芒果雪糕+芒果雪花冰+黑糖挫冰+芒果粒. 芒果雪糕唔会太甜但味道不见突出. 不过芒果雪花冰就食得出芒果既香甜, 而且又绵又滑, 口感轻盈. 配上黑糖挫冰更为清爽凉快, 黑糖较甜味道浓, 跟挫冰食就刚刚好. 芒果粒平衡整个甜品, 唔会一肚水, 有d实质口感, 唔会食腻. 食到一半洒点海盐, 更会提升味道.用上爱文芒果, 但唔合我口味, 虽然不酸, 但也不甜, 芒果味又唔重. 整个甜品分量也比台湾的细, 但系香港黎讲就分量合格. 值得一赞, 就系碟子系冻的, 令雪花冰+挫冰不易溶, 食到最尾雪糕也没溶, 非常用心. - love is air (芒果梳夫里) ($58) : 梳夫里焗到好高身, 闻到好香芒果味, 个面有点脆口, 又有d芒果粒装饰.口感轻
座位宽松, 但多人时, 2人位就会答枱, 同比较嘈.

口感轻盈, 但有d特别, 食落好似绵花, 入口即化. 不过价钱有d贵.
旧情人
芒果梳夫里