2024-05-05 44 浏览
星期六嚟铜锣湾行街shopping之前先来希慎广场觅食,呢度B1 B2近年装修咗,多咗好多新餐厅,今日就拣咗一间写住日本米专门店嘅餐厅食个午餐。之所以俾佢吸引系因为佢写日本米专门店,啱晒我呢个钟意食米饭嘅“饭桶“。.餐牌有唔同嘅选择乌冬同定食、寿司set等等都有,其实平时都钟意食乌冬,不过既然佢哋系主打日本米,所以就主力都想嗌番啲有米饭嘅Set。.-原条挪威鲭鱼岩盐烧定食鱼生丼里面有白身鱼同埋🐟三文鱼、鱼籽、甜蛋等等,整体刺身的质素都不错,尤其三文鱼是用上鱼腩部分,鱼脂丰腴,甜蛋亦非常多汁。而挪威鲭鱼岩盐烧则性价比高,大大条够两个人share,微微嘅盐烧香气,加上嫩口鱼质,搭配米饭非常合适。另外无论系丼定系定食,都有配搭茶碗蒸、沙律、面豉汤及两款腌瓜。.讲返主要嚟呢度想试嘅🍚米饭,佢哋主要有两种唔同嘅米,一个就系可以加钱升级嘅「鱼沼越光米」,另一款就系普通套餐有跟嘅「北海道七星米」,第一次黎,我哋就主要试下佢最基本嘅北海道七星米。米嘅口感好清爽,粒粒分明,好有饭香,食落去有微微嘅甜,平时怕肥唔敢食咁多米饭嘅我都忍唔住食晒。-特选角切鱼生丼.📍禾日 🔍铜锣湾轩尼诗道500号希慎广场URB

-原条挪威鲭鱼岩盐烧定食

-特选角切鱼生丼

📍禾日
🔍铜锣湾轩尼诗道500号希慎广场URBANHOOD B2楼B202号舖