餐厅: Fleur (南豐紗廠)
资讯:

2022-05-02 598 浏览
自从南丰纱厂🏭落成后,一直都有越黎越多打卡嘅餐厅🍳,呢间💐Fleur都唔例外,不过食落都发觉其实味道都相当有惊喜🫢,并非单纯为左打卡💛;始外,Fleur最特别之处系所有Main Dishes都会以「Lover💕」命名,配上佢地嘅Main Ingredient🤤,相当有心思同创意💛💛,同埋每件菜色都会有食用花作点缀🌷,更有美感,相信咁样都吸引咗唔少人慕名而来(包括咗我自己🙊)用餐时间大概系下午茶时段🍵,所以只叫咗两碟比较少人叫嘅菜式🥙:1/ 🥑 Avo Lover ~ HK$128⭕左右两个分别用左牛油果﹑薯蓉&三文鱼,连同牛油果﹑薯蓉&他他大阪烧;⭕两个口味都好唔同,薯蓉本身都有焦香嘅感觉,配上三文鱼或或他他溏心蛋虽然唔系完全流心,蛋黄有部份已经熟咗,但连晒所有一次过食令整体层次可以非常丰富,咸甜度分明亦唔会分散,即使太钟意食牛油果嘅自己都觉得容易入口;⭕中间嘅牛油果切片再摆成花形,中间再加上食用花,更显美感不过份量就真系似轻食,唔会系好饱肚!2/ 🍧Yogurt Lover ~ HK$98⭕ 口感同一般乳酪算差唔多,唯一比较特别系用左燕麦🥛同牛奶饼椰丝,有种脆口嘅感觉⭕ 生果主要用左

1/ 🥑 Avo Lover ~ HK$128
⭕中间嘅牛油果切片再摆成花形,中间再加上食用花,更显美感
不过份量就真系似轻食,唔会系好饱肚!

2/ 🍧Yogurt Lover ~ HK$98
⭕ 生果主要用左士多啤梨🍓﹑蓝莓🫐同香蕉🍌,自己觉得夹埋乳酪,就会有啲太酸,不过整体都好食!

😢 不过可能向假日去,即时系下午茶时段都会好多人,排队时间都比较耐,亦无得Walk-in,所以如果想尝试嘅话就可以一系大约12点左右去,应该都唔洗排队住,而又可以打卡Post IG😆~
Avo Lover
Yogurt Lover