2022-06-12 257 浏览
假日下午,走到铜锣湾闹市想揾一间cafe远离烦嚣,刚好见到不少网友都介绍嘅BASAO,即刻入去试下。店面白色简约设计,入到去带点东南亚加日系风格,令人觉得置身于海外。以茶为主嘅cafe,当然唔少得试下佢地推荐嘅摇摆乌龙($65),淡淡嘅乌龙茶味好清新!而且唔同一般市面乌龙茶咁涩,饮落好舒服,炎炎夏日下饮就啱晒。主食同样简左menu推荐嘅蜜糖烤鸡卷饼($78),同埋甜点特浓抹茶慕丝蛋糕($58)。🌯蜜糖烤鸡卷饼($78)鸡肉出乎意料之外地嫩滑!加上带点微酸嘅酱汁,虽然份量算多但食落去好light,唔会十分济,仲可以有空间食埋甜点✌🏻🍵🍰特浓抹茶慕丝蛋糕($58)幸运地买到最后一件,虽然依间cafe有多款出名蛋糕,但身为抹茶控点都要先试下抹茶蛋糕🙌🏻上层慕丝茶味浓郁,唔系轻身嘅慕丝所以食落好满足。下层系抹茶海绵蛋糕,虽然带点干但茶味好足带甘,夹埋上层一齐食可以中和湿润度,整体嚟讲可以encore!(但作为点缀嘅蓝莓有啲微妙😂)毫无计划下走入一间令人放松又好食嘅cafe,都算系繁忙生活中嘅小确幸。店内座位都多,但假日可能要排一阵队,想同朋友倾下计、食下蛋糕、打下卡,BASAO会系唔错嘅选择☺️

🌯蜜糖烤鸡卷饼($78)
蜜糖烤鸡卷饼

🍵🍰特浓抹茶慕丝蛋糕($58)
特浓抹茶慕丝蛋糕

上层慕丝茶味浓郁,唔系轻身嘅慕丝所以食落好满足。
(但作为点缀嘅蓝莓有啲微妙😂)

蜜糖烤鸡卷饼