2012-06-30
好想好想试呢间cafe,都真系等咗年几,两年。。。今日终于得偿所愿,试吓呢间专门有机素食店一见到对靓靓鬼妹在门口叹露天食品,已经好有feel.,再上埋佢条长长的木楼梯Roasted vegetable tower 一睇张相就知佢真系一个"tower",每层都有D不同蔬菜,可能因为有点腌菜,所以食落真系好burger feel;佢用厚厚的蕃薯当扒,仲有茄子,翠玉瓜等,加埋自制茄汁,好味!Gado Gado Salad有豆角、甘荀、芽菜、鸡蛋及薯仔等,加上自制酱汁,得呀!最开心系食到有机芽菜,因为坊间的芽菜好多都系用奇怪化学方法整成!佢仲有块午餐肉,不是,是豆腐扒la!Organic Risotte多谢芝士,让软绵绵的意大利饭更具黏力更软滑,内有椰菜花,蒜蓉等材料,好味Life shake绿油油的特饮,饮落清凉,好"草"!有机乳酪,木瓜,香蕉,螺旋藻,巧妙地混为一体后还隐约饮到各种生果味,而螺旋藻亦没有预期腥4样嘢夹埋$400,好很饱! [每份份量都不少,细食的朋友要小心点菜,以免浪费]餐牌仲好细心将食品分类,标明是否有麦麸及不吃肉类制品等,照顾不同人所需环境好正!上一层有烛光之余,设计
Roasted vegetable tower
Gado Gado Salad
Organic Risotte
Life shake
好正!上一层有烛光之余,设计布置特别,有好似屋企的木框窗,又见到街景;如果系地面一层,仲可以坐在街边,好有异国风情
小店
餐厅一楼有其他有机产品,包括自制蛋糕、小食及茶包等,可供选择!现场所见,虽然系晚上9时,但都仲有人买。
如何前往
用半山行人扶手电梯上,好快就到;但离开时与电梯相反方向,所以可能要一级级行落山。不过食饱咗,慢慢行,又几舒服。
唯一美中不足系服务,唔知系咪我D英文唔好,服务员好似总系都唔到我讲乜。。。另外,坦白而言,我冇特别去查核过餐厅所标榜的"有机"是出自哪一项有机认证;关心是否"物有所值"的食客要自行向餐厅查询!