2021-09-02 336 浏览
朋友推介呢间蚝湾,佢唔单止有分店,仲可以用手机Apps订餐,外卖自取或速递上门都可以方便快捷。而且包装非常精美,用保冷袋之余仲放咗劲多冰,完全保存到鲜味同品质,可以安心食用。调味酱汁亦随之而奉上,完全冇烦恼。袋上仲挂有卡片介绍食法,由盘边柠檬顺时针开始由内圈食到外圈,咁就可以依次序由淡口食到浓味,非常讲究。最正嘅系仲有埋条灯带喺盘底,估唔到喺屋企食都可以有「亮灯仪式」嘅效果,劲有气派,感觉简直置身于高级餐厅!纽西兰深海龙虾仔口感有啲似牡丹虾,大大只肉质较爽口,味道非常鲜甜。原来车厘蚬做刺身都系不错嘅选择。北海道带子刺身都系非常新鲜,而且仲系超大只嘅带子,鲜味十足。帮衬得蚝湾当然系为咗食生蚝,蚝湾嘅生蚝款式应有尽有,虽然我都几钟意食生蚝,但系对于生蚝品种特性认识唔多,所以都有WhatsApp查询,等佢哋推介最时令嘅生蚝俾我选择。除咗海鲜拼盘之外,佢仲有热盘供应,拣咗蒜香蚬肉意粉,意粉大大碟仲有六只大蚬,蒜蓉非常惹味,最重要系食嘅时候仲系热辣辣。原来食生蚝都可以咁方便咁舒适,下次开party一定要订番个特大海鲜拼盘慢慢叹!

纽西兰深海龙虾仔
原来车厘蚬刺身都系不错嘅选择。
车厘蚬
北海道带子刺身