2019-08-27 12233 浏览
好耐之前睇到网上介绍已经好想尝, 今次趁拍拖周年比个籍口自己奢侈一次一个月前已经打去订位, 要先比$1000 deposit, 当日卖单会扣番当日早左15分钟到, 我见之前D食评话未入座已经会先比杯香槟你饮住等, 我地当日就无啦, 而且都好似无咩人理我地, 我地就自己坐系门口附近D台等入座慢慢都开始有D人同我地一齐咁坐系到等, 够12点钟, 无人叫我地入去, 但见到有后黎嘅人直接就行左入去, 我地跟住都行入去....系入座安排方面, 真系有少少扣分一坐底, 经理会简单讲解下收费同食物, 由于太多人同时间入座, 所以佢都要转头再番黎比杯同酒我地, 等左几分钟之后就有人黎serve酒台上有面包, 醋, 同牛酒, 每款试左, 可以唔食, 好一般, 只醋都好一般生蚝系行出去叫, 跟住讲台号, 我地第一时间就叫生蚝, 有5款即开, 两款美国, 一款法国, 两款澳洲, 我地每样都叫左各人一只试下叫完之后几分钟, 生蚝就上台, 都算快, 经理教我地倒时针食 ..... But 第二次我地叫一样, 另一个侍应叫我地顺时针食 (蚝排序系一样)我地食过之后觉得应该系经理先系啱, 顺序头两只系US唔记得名,

我地食过之后觉得应该系经理先系啱,

顺序头两只系US唔记得名, 偏金属味, 爽身
跟住两只系US ROCK PACIFIC, 我地两人都最钟意呢款, 最清甜
第3款法国就最CREAMY, 都系清甜口味, 我地第2钟意呢款
第4款系澳洲COFFIN BAY, 无平时食果D COFFIN BAY咁咸
第5款都系澳洲, 海水味重少少

每食完一款蚝饮一啖香槟, 只香槟会吊番蚝味, 充斥成口蚝鲜味, 好正
oyster

跟住到鱼生, 有油甘鱼, 吞拿鱼, 三文鱼, 八爪鱼, 甜虾, 帆立贝
全部都好新鲜
而且BUFFET好少有咁大只帆立贝

冻海鲜有: 面包蟹, 虾, 蟹脚
由于望落已经唔吸引, 好削, 所以无试, 面包蟹仲要一早无哂蟹盖, 无再refill

沙律冷盘反而就好多选择 , eg 泰式沙律, 水牛芝士番茄, 西班牙沙律, 黎麦沙律, 凯撒沙律, 大虾沙律, 西班牙辣肉肠, 沙乐美肠, 帕马臣火腿, 榄, 烟三文鱼

比较特别有
红菜头烟三文鱼 (甜甜地个人唔喜欢, 可能因为本身就马马红菜头)
茄子酱(我最爱茄子
醋腌沙甸鱼 (细细条几好送酒)
腌笋
其中最推荐猪肉酱, 口感似罐头吞拿鱼, 猪肉味香浓

芝士方面, 有4款, 一款软, 两款硬, 一款蓝芝士, 4款都好好食
仲有砵酒送芝士
芝士

熟食方面, 第一时间先饮碗龙虾汤, 好香浓, 必饮
熟食选择唔多, 味道一般, 唔系好好食, 但都唔难食, 有以下:
芝士焗茄子, 香酥鸭, 吉列虾薯条, 烧乳猪, 意式肉丸, 芝士意粉, 烧牛肉

每位会跟一份主菜, 菜单仲有唔同做法嘅蛋, 焗蚝, 梳乎里, 雪糕, 系要落order先送上台

焗蚝都系用新鲜生蚝做, 所以都好食, 但都系生蚝吸引D

egg benedict好食, 面包外脆内软

主菜我地两个都叫左龙虾, 一份系半只, 全个buffet最失望就系个主菜, 龙虾唔新鲜

最后到甜品
心太软: 不试也罢, 完全唔同平时食果D
椰子挞无试
苹果金宝: 面焗得唔够脆, 味道都可以
西班牙油炸鬼: 唔够香脆, 还可以啦
芝士蛋糕: 太多cream, 太腻
热情果朱古力奶冻: 有惊喜

马卡龙: 太多馅
泡芙: 几好
镜面蛋糕: 太腻
焦糖炖蛋: 普通
绿茶红豆芝士蛋糕: 太腻
tiramisu : 太creamy
黑森林: 一般, 好济
曲奇: 好好食

果仁杏桃朱古力: 好食

试哂甜品, 结论: 唔算太甜, 味道上几好, 可惜好多落得太多cream cheese/cream/馅,太腻
2019-08-25
庆祝纪念