2018-01-26
一街都知道去元朗揾野食一定好头痛,唔系因为冇嘢食而头痛,而系太多嘢食都唔知食边样好。突然又想食放题,所以去咗哩间瀛喜日本料理。通常放题都做到啲枱摆放到好逼,因为多一两张枱既营业额都有分别。通道好阔,冇个种好似系街市行路嘅感觉,令人行入去食野都放松好多。佢同正常既放题一样有大约十张食物嘅落单纸比你写你想食嘅数量,而且每张都路会太少种类,一般既放题食肆都会有。交咗食物纸大约5分钟,刺身就已经上到枱面,上食物速度非常快,因为食放题除咗要食到饱为止,另一方面都要食肆上菜速度够快。首先刺身望落都几新鲜,三文鱼切得厚,食落啖啖肉。甜虾食落亦冇胶著既感觉,几清甜。Sushi天妇罗方面有新鲜感,因为佢会系个虾天富罗上面加小小紫菜碎,令到个天富罗更加好食,因为好多放题食肆都系就甘比天富罗同埋加个汁比你点嚟食。重有个蟹粥虽然摆左一阵先食,但系佢加左粟米落去煮,令到个粥好甜再加埋只蟹就岩岩好。饮品方面就正常既汽水例如可乐、七喜等等。侍应嘅礼貌亦好好,佢地唔会摆出个种想食快啲食完要你走个种感觉。
首先刺身望落都几新鲜,三文鱼切得厚,食落啖啖肉。
甜虾食落亦冇胶著既感觉,几清甜。
Sushi
饮品方面就正常既汽水例如可乐、七喜等等。