2017-06-21
老豆节同老豆通常都系食中菜,系Openrice 见到依间潮州菜食肆,之前又系fb见到有人分享过,所以就拣左依间。我以为唔使订位,6点左右黎到都并差不多满坐,好在早到,所以我地5个人坐张4人枱先唔使等好耐!真系好感恩,不过俾老公同细路话左几句😭妈咪见到隔离枱食紧个沙㶽,问系咩黎?我地见差不多枱枱都叫左依个 沙㶽卜卜蚬煲。超多蚬,无沙,配粉丝同栗米。D 栗米好甜,汤底都甜,所以老公饮左d😁不过都有几只蚬唔开😆我地又叫左个小米饺,个样好似鱼皮饺,肉味同鱼肉味好浓。个皮应该系糯米皮,好烟靭。😘隔离个d系蚝油,不过我觉得个小米饺已经好够味,所以点唔点蚝油都得~通常食饭都最好叫碟菜,我地叫左个方鱼炒芥兰。芥兰好爽脆,我好钟意食方鱼,佢炒得好香脆,又唔硬,咸咸地,好惹味!原本想叫海胆炒饭,但老豆唔食生野,所以只可以叫潮州炒饭。不过依个潮州炒饭都唔差,有鱿鱼干,肉粒,炒得好香😬老公同细路强烈要求食蚝饼,劲多粒蚝,而且好脆,唔系斋食面粉😁细路又点左个惹味秋葵,其实秋葵真系好个人喜好,有d人好怕佢d「潺」,但有d人又好喜欢。佢食度用左肉碎一齐烹调,调味我觉得系南乳,但妈咪话系虾膏。不过我个人觉得怪怪的配搭
真系好感恩,不过俾老公同细路话左几句😭
妈咪见到隔离枱食紧个沙㶽,问系咩黎?
我地见差不多枱枱都叫左依个 沙㶽卜卜蚬煲。
超多蚬,无沙,配粉丝同栗米。
D 栗米好甜,汤底都甜,所以老公饮左d😁
不过都有几只蚬唔开😆
我地又叫左个小米饺,个样好似鱼皮饺,肉味同鱼肉味好浓。
个皮应该系糯米皮,好烟靭。😘
通常食饭都最好叫碟菜,我地叫左个方鱼炒芥兰。芥兰好爽脆,我好钟意食方鱼,佢炒得好香脆,又唔硬,咸咸地,好惹味! 原本想叫海胆炒饭,但老豆唔食生野,所以只可以叫潮州炒饭。
不过依个潮州炒饭都唔差,有鱿鱼干,肉粒,炒得好香😬
佢食度用左肉碎一齐烹调,调味我觉得系南乳,但妈咪话系虾膏。
不过我个人觉得怪怪的配搭🤣