2021-01-02 1005 浏览
每年冬天我都会食蛇暖下身,今年天气咁冻,就梗系挂住碗蛇羹啦。可惜而家食蛇嘅店越嚟越少,往年食开果间,今年都冇开啦。于是乎揾到呢间蛇王弟,店面细小,由几位姐姐主理,店内贴到满满的各式各样东南西北的餐牌,又咖喱、又泡饭,同店名蛇王弟真系唔多配合。。。睇到眼花撩乱😐,所以直接点了一份大蛇羹。后面我问姐姐大羹有冇咩套餐,姐姐话加多碗糯米饭,一共九十几。我谂既然一场嚟到试食,就试埋个糯米饭咯。蛇羹大大碗,以我个人来讲,药材味稍淡,羹里面鸡肉多,蛇肉份量少,另外仲有云耳等。枱上面配料有柠檬叶、薄脆,柠檬叶用胶盒装住,切得好够丝👍🏻,但系好湿,唔系干身,痴埋一旧,唔知点解。而薄脆就有啲硬身,小脆。另外仲有浙醋供应,我冇放。糯米饭暖暖哋,唔够热,应该系煲果种,唔系炒嘅,我觉得比较普通。店内环境情况就真系,反正我入到店果刻,店内一个客都冇,但两边枱面都摆晒客人食完的碗筷,冇人执枱,可能啱忙完一浸呱。不过姐姐都好热心招呼,马上执咗一个位置俾我,但就冇抹到枱。而当我就快食完果阵,阿姐都出嚟用洁而亮抹其他枱。应该头先都系忙唔过嚟。我自己都系做餐饮,香港地经营小食店,的确唔容易,加上成年几以来的社会运动、疫情的

糯米饭

我自己都系做餐饮,香港地经营小食店,的确唔容易,加上成年几以来的社会运动、疫情的影响,香港人应该多一份包容、理解、体谅,社会会更和谐。
用餐完埋单一共$98,感觉呢间似小餐厅多过食蛇店,香港做蛇店真系唔容易,改变都系为咗生存啫,加油吧。
大蛇羹套餐
2021-01-02