2021-08-12 10929 浏览
同屋企人庆祝生日,今次又来食lunch buffet,呢间酒店嘅buffet,我大大话话都食过十多次,今次来到<Cafe on M>,觉得酒店buffet嘅菜式同之前对比,略为有所改动,但个人觉得更加啱我口味。三文鱼刺身同白肉豚刺身都好新鲜,不过吞拿鱼刺身入口个感觉有点粉,唔够鲜甜。今次酒店供应嘅生蚝,size比以前大只少少,多啲肉,质感好啲。海水味都有,但冇以前𠮶啲咁咸,我觉得味道反而更加好食,更加容易入口,亦有蚝嘅鲜甜味道。我哋食完一碟又一碟,好容易半打落肚。面包蟹同其他冷盘海鲜都有好多选择。中式蒸石斑鱼,鱼肉非常之嫩滑,我哋都食咗好多。今次最大回本菜应该是牛油煎焗龙虾,酒店不断refill,完全没有冷场,煎出嚟嘅龙虾,肉质都几弹牙,而且每只龙虾都几多肉,我觉得都几好食。煎银鳕鱼肉质非常细滑,再来煎龙虾配薯条。另外仲有自选即制庵列,还有烤鸡槌,好啱小朋友食。泰式烧牛肉、沙律、蚬、翡翠螺同虾等冷盘,味道都不错。另外还有烧牛肉、烤乳猪、海南鸡饭、点心、炖汤等等,熟食的各方面质素都唔错,反而点心就一般般,冇乜惊喜。最令人失望的,今次竟然是甜品,因为甜品嘅选择比以前少咗好多

我哋食完一碟又一碟,好容易半打落肚。

面包蟹同其他冷盘海鲜都有好多选择。

中式蒸石斑鱼,鱼肉非常之嫩滑,我哋都食咗好多。

煎银鳕鱼肉质非常细滑,再来煎龙虾配薯条。

另外仲有自选即制庵列,还有烤鸡槌,好啱小朋友食。

最令人失望的,今次竟然是甜品,因为甜品嘅选择比以前少咗好多,而且亦都唔系话真系好特别好好食,喺冇乜选择之下,求其食咗几件甜品,反而雪糕就有几款选择。

酒店餐厅同以往一样都坐得好舒服,不过可能今日系假日,客人特别多,服务员实在比较繁忙。整体来讲,餐厅嘅食物质素比以往高,值得再来。
庆祝纪念
生日