2022-08-28
来这里,真系冇特别预期的,纯粹系打完风,想外出走走,就回去我成长的地区—新蒲岗。原本系想去帮衬吓同一区嘅猪油云吞的,奈何打半日风,唔开,老公兴致盎然提议去呢度。两个人唔觉唔觉叫咗七样嘢🥹(排位绝对跟先后😆)1.蚝饼2.卤水鹅片3.普宁浮豆腐4.乌头5.潮州炒面线6.卤水拼盘7.百花炸大肠8.可乐这里食物其实不错,其中特别系蚝饼,正宗唔hea ,有蚝虽然唔算多,但无被欺骗嘅感觉,最重要系新鲜热辣炸出嚟,脆口得嚟唔油腻🫶🏼。𠮶个普宁浮豆腐,炸出嚟外脆内滑,浸韮菜盐水,名符其实浮豆腐😙卤水鹅片焾滑,无膻味☺️🫰🏼(开心)另外卤水拼盘嘅生肠同豆腐都好好味,生肠脆,真系坚系爽脆无怪味(这个很重要),垫底豆腐滑一啲都唔老,不过卤水就系卤水,唔会特别好impressed 。条乌头新鲜,乌头呢种鱼本身肉质唔属滑嘟嘟,呢度整得唔会死实实,暗藏黄油但又唔会好肥,可能大小适中容易掌握得到火喉,够味,唔沾普宁豆酱都👌🏼。炒面线恰味道到好处,面线本身好食,不论质地定系味道都系好味嘅。试过响其他地方食过太咸,原来面线本身搓嘅时候已调好了面线本身味道。但系呢度就无乜配菜,佢哋只系得炒蛋同啲啲🤏🏼芹菜😑,其他地方系有加
两个人唔觉唔觉叫咗七样嘢🥹
(排位绝对跟先后😆)
1.蚝饼
2.卤水鹅片
3.普宁浮豆腐
4.乌头
5.潮州炒面线
6.卤水拼盘
7.百花炸大肠
8.可乐
炒面线恰味道到好处,面线本身好食,不论质地定系味道都系好味嘅。试过响其他地方食过太咸,原来面线本身搓嘅时候已调好了面线本身味道。但系呢度就无乜配菜,佢哋只系得炒蛋同啲啲🤏🏼芹菜😑,其他地方系有加咸肉切丝,有啲多鱿鱼之类,呢度嘅好斋啰,不过个人觉得都系好味嘅,但可以多啲配料就更加好🥹
个百花炸大肠就无预期咁好食,其实两者质感唔系咁夹嘅,但处理大肠都好干净。
楼面姐姐好友善,好有人情味,有礼得嚟又风趣,整体来讲好愉快,最重要系佢记得人客嘅小要求,例如系我点嘅面线要走芝麻,到另一个楼面上菜时候,佢都念念有词话走芝麻嘅🤨☝🏼;另一枱客人点蚝饼话要少油,🙄🤔阿姐话炸嘢都好难叫人少油㗎噃,但佢就好醒叫㕑房晾干身啲先上碟,我regard呢啲叫有heart啰😄我叫可乐时就问我要罐定要樽装,我眼碌碌look住佢⏳佢就讲咗一句罐装多过樽装少少🤏🏼⋯⋯🫣好,罐装啦😅你话呢位有点年纪嘅姐姐系咪冰雪聪明,善解人意😘