2008-07-27
因 为 住 东 湾 个 边 , 而 且 岩 岩 退 左 房 , 又 唔 知 食 乜 好 , 就 去 左 最 近 既 榕 树 栈 食 lunch , 我 同 男 友 都 好 肚 饿 , 所 以 特 登 叫 左 饭 黎 食 。 我 叫 左 一 个 什 锦 饭 , 可 以 拣 三 样 𩠌 , 好 似 几 抵 食 咁 , 25$ 包 埋 野 饮 , 拣 左 吞 拿 鱼 沙 律 , 鳗 鱼 同 玉 子 , 本 身 谂 住 有 大 大 碗 饭 可 以 食 黎 饱 饿 , 点 知 一 黎 到 , 碗 饭 真 细 , 如 果 男 仔 食 既 话 , 我 谂 一 定 两 三 啖 就 食 得 晒 。 卖 相 核 突 , 又 唔 饱 肚 , 突 然 好 挂 住 屋 企 附 近 既 大 排 档 , 呢 个 价 食 咁 既 野 真 系 好 唔 抵 啰 ! 而 男 友 就 嗌 左 个 吉 列 猪 扒 饭 , 呢 个 系 就 系 即 叫 即 整 , 但 等 左 廿 分 钟 都 有 , 黎 到 我 碗 饭 已 经 食 得 七 七 八 八 。因 为 唔 饱 肚 , 仲 叫 左 个 木 糠 布 甸 同 手 卷 。 男 友
因 为 唔 饱 肚 , 仲 叫 左 个 木 糠 布 甸 同 手 卷 。 男 友 话 木 糠 布 甸 既 口 感 根 本 唔 系 咁 , 食 落 口 感 根 本 就 似 打 到 企 身 既 鲜 忌 廉 , 十 蚊 得 两 啖 , 不 划 算 。 而 手 卷 就 叫 正 常 既 , 但 紫 菜 就 好 淋 , 都 唔 知 摆 左 几 耐 , 咁 又 系 既 , 六 蚊 我 仲 想 点 丫 , 哈 。
总 括 而 言 , 睇 门 口 既 餐 牌 几 平 几 平 系 冇 用 , 又 冇 开 到 风 扇 真 系 热 死 我 地 , 今 次 就 当 俾 几 十 蚊 出 去 买 个 教 训 啦 。