2015-02-13 2372 浏览
晏就lunch食中环兰芳园食物味度好一般 系杯奶茶唔错 唔明点解可以多人到咁 好似去集中营食野深水埗新香园都好过佢可能自恃老店同人多 好大架子 侍应态度好恶劣我简直匪夷所思 点解可以系中环高尚地段加旅游地点有咁好既服务一去到同佢讲2位 阿姐即刻骂我又唔早讲 要排队假!!我心谂下我刚黎…好啦可能我有问题…跟人排队先点知又话我地所有人要企右边-_-入到去同侍应讲:我想要猪排米 即串口话喇沙下话你唔广清楚点知啊其实我唔钟意喇沙阵味 我真系净想要猪排米 点知佢懒醒我话:有冇唔系喇沙佢:咁咪系鸡汤啰!你指住上边同我讲唔系要喇沙 你系咪搞笑!?咁配mud啊!其实我已经讲左几次要脆猪 佢听唔到就话我 唉 算啦后尾有3个内地人,听到对话系系香港工作佢地落order时讲广东话(其实佢地3个自己倾计都会用广东话,几有趣)但又被另一个侍应系咁笑 仲串佢 系「鸡」唔系「机」 之后又话其实你读成咁 不如你讲反普通话啦 我听得明架! 「之排」阿嘛!然后果3个人好无奈咁不断被串果刻,我都几无奈人地黎到hk 讲广东话系尊重本土文化好多人觉得香港人识普通话 就要同你讲反普通话其实系香港人好姐 你黎到香港 讲广东话好合理
晏就lunch食中环兰芳园
深水埗新香园都好过佢
可能自恃老店同人多 好大架子 侍应态度好恶劣
一去到同佢讲2位 阿姐即刻骂我又唔早讲 要排队假!!
我心谂下我刚黎…
好啦可能我有问题…跟人排队先
然后果3个人好无奈咁不断被串
果刻,我都几无奈
人地黎到hk 讲广东话系尊重本土文化
好多人觉得香港人识普通话 就要同你讲反普通话
其实系香港人好姐 你黎到香港 讲广东话好合理 识又点?唔好当老逢咁 唔同你讲pth or听唔明就黑面 好多游客系咁 你试下去法国同你讲halo唔讲bonjour 睇下人睬唔睬你
所以果3位内地人我几欣赏,点知竟然咁被人骂 唉…
2015-02-13