2023-04-07 772 浏览
我系点餐途中被店员用恶劣态度对代 位店员率先对我态度恶劣 之后我哋发生争执 当中可能我们存在误会才导致发生争执 应该系𠮶位店员误以为我已经收到佢讯息 但佢讲嘢好细声 我唔系好听到佢讲咗啲咩 同埋我问问题佢又冇答我 所以我唔知道佢已经帮我落咗餐 之后再发生咗啲嘢 我哋就开始闹交 不过呢一方面可能大家会各执一词 所以唔重要但重要嘅系 无论如何店员都不应该将事情导向争执 而是应该尝试解决问题 但那名店员过程中一直情绪化 一直指责我 且一直尝试将责任推比我 指责我 将事情恶化(例如话 佢话我私自走开咗又唔讲声 咁样好有问题 但明明佢见往我走 如果佢系真系有疑问 应该见到我走𠮶下就会即时问我啦)(又或者佢会话 我已经讲咗啦 我已经讲咗啦 已经帮你落咗单啦 表现得责任全部喺我𠮶度 表现得我似系一个无理取闹嘅人 但我已经同佢讲过我听唔到 而且明明我之前点餐𠮶时有疑问 佢又唔回答我㖞 可见系双重标准 对佢自己宽就对我窄 又或者他只拣对自己有利嘅港)系我走嘅时候 该店员仲明目张胆地嘲弄我 可见位店员从一开始根本就没有谂住解决问题或者讲道理 摆明就系谂住搞我 态度十分之恶劣