餐厅: 金華冰廳
资讯:

第一次去帮衬时系几年前朋友介绍,说其奶茶、菠萝油出名要带我一试,当时朋友仲讲我知咩叫「茶走」。当时餐厅门外大排长龙,排到里面仍要企一阵。当时也觉得员工「串」,但不至于对客人无礼。那次之后我一个人也吃过一次,仍然门外大排长龙,串有佢的理由。直到上星期日(21/7/2019)带两个来香港旅游的朋友去太子食早餐,行经门口见门口竟然冇人排队,于是走入去,唉。。。一行咗入去之后我已经可以完全BLACKLIST 呢间店!我明白点解几年间佢地再冇人排队(同隔一条街另一间的人龙相比,少人也有佢的理由),而呢一次登门拜访的经验可以讲,呢间餐厅完全影响香港服务行业形象的餐厅。出了名的本地餐厅员工态度恶劣我已经预左,但冇谂过系由入门口已经被人(操不纯正广东话的大妈)闹!冇错,系闹!从未试过食个早餐会比人闹架!呢个咩世界?!由入门口开始,门口负责夹面包𠮶个操不纯正广东话大妈已经好唔客气问我和朋友5人:「做咩走入去?阻住佢地个门囗?!」😱大佬,你门口冇人龙排队咁我当然走入去店内,企在门口揾人招呼我啦!我见佢咁问,就望下入边见有吉位,又有吉枱,咁我五个人就行入D。其实,行入去都冇人理/招呼你,只见D大妈扮到好忙咁

冇错,系闹!从未试过食个早餐会比人闹架!呢个咩世界?!

我见佢咁问,就望下入边见有吉位,又有吉枱,咁我五个人就行入D。其实,行入去都冇人理/招呼你,只见D大妈扮到好忙咁睇你唔到!我就再行入D自己揾位坐,当我哋想坐下时,一个大妈好紧张咁问:「你哋几多个人?唔好入来阻住我哋!企返出去!」

我有冇听错?冇人招呼你仲话你阻住佢?有位,但叫你出去!盲嘅都见到成间餐厅只有我们5个人企喺度等紧你安排座位!但仲话你阻住佢!

我和另一朋友立即忍唔住,问佢「你做咩咁冇礼貌闹人架?我地见门口冇人排队,唔行入来行去边呀?行入来企等位又比你闹阻住你?咁可以企去边行去边呀?」
跟著另一个大妈好劳气咁问:「咁你地几多个人呀?」「5个」然后大妈指住最入边近厕所门口一张4人枱说:「你地人多,加多张櫈在走廊,唔好阻住人!」哗,又讲多次「我地阻住你」呢一下我地立即全部人扯🔥!一行人立即离开停止再受气比呢D大妈闹!

大妈咁做生意,你哋客人多做到躁底都唔好捉我地D香港小市民、外地游客来出气啦!一间餐厅食物再好,但员工态度恶劣令食客食都食得唔开心,系自己同自己公司倒米!也明白,这间知名茶餐厅现今门口冇人排队,一定有原因!
香港的服务行业就系咁比你地影衰晒!(宜家谂返都仲嬲嬲地,替其他同行不值!
2019-07-21
$30 (早餐)