平日冇睇openrice习惯,昨晚同朋友庆祝,因缘简中食呢间餐厅,大概7点入场,我地系第一枱客。店内装潢很好,店员亦有礼,整体气氛几好,但食物破坏左气氛。借用其他用户琴日分享既图片,我地叫左2份6道菜晚餐,埋单$238一位(未计加1)虽然头盘写味增焗蚝,但店员好体贴地问要唔要转生蚝,于是我地都转左生蚝。而生蚝上到黎冇柠檬冇茄酱,见蚝外围有好多水,以为柠檬汁好体贴地加左入去,点知一食发现系冇,而且蚝唔太新鲜,食落仲有D沙。食完后已经觉得少伏,去到餐汤,系蕃茄冻汤。一饮落去真系不得了...D汤冻到有雪味,仲有百味交集,唔知点形容,淡淡既蕃茄味配浓浓既黑椒、蒜味,仲有其他食唔出咩黎,同其他餐厅既冻汤完全两样野黎。朋友饮晒,我饮左两啖果断放弃,店员收碟尴尬地问系咪唔岩食,我话系。沙律部分,朋友叫烟三文鱼凯撒沙律,我叫鸭胸田园沙律。朋友D烟三文鱼少到几乎睇唔到都算...仲要咸到佢面容扭曲,我睇到都唔敢食。至于我份鸭胸,鸭胸一拮落去系出水! 唔系血水,系透明水,我真系冇见识过。食落口时,温度系介乎温温地偏冻既温度,感觉系雪解冻完就放上盘咁,味道半生熟,冇煎香味。而沙律醋落太多,D菜非常之酸。头盘咁

而沙律醋落太多,D菜非常之酸。

头盘咁样都算,谂住等主菜会好少少,但意大利饭上到黎,份量细到得3啖,真系非常无奈!!!我个带子仲出紧啡水!!而且带子无味道,连海鲜味都冇,明显系急冻而且调味都唔落。食到呢到我真心嬲左!
不过,虽然饭偏软身,但黑松露汁好浓好香,呢点做得唔错!

去到羊柳仲激气,份量细、冇汁冇味之余,朋友叫7成熟,我叫5成熟,但两份都劲鞋劲硬,朋友个份食落竟然软身过我个份,我当佢搞错左熟度啦,个伴菜都出晒事-.-冇味,好似烧味饭D伴菜咁。
全份扒得薯蓉系正常水准。

最后到甜品都知一定出事,事前店员话系芝士吉士挞之类。而白色个旧芝士冇芝士味,吉士冇吉士味,系完全冇味!
水果部分变色变味,明显系放室温太耐,而挞底好粉,极痴牙
埋单个阵忍唔住同店员讲D野真系好难食,老板娘知道后都诚意留低我地,而餐牌岩岩转,系第一次用,都想听下意见,所以揾埋厨师一齐倾倾。
厨师讲左好多,解释话因为系意大利菜,羊柳系会硬身D,个冻汤同扒既伴碟系想解暑热等等。都明白一片用心,但难食就系难食,仲要份量少,食完好似冇食过,食开西餐都明白呢个价绝对唔抵。见厨师同老板娘不断解释,希望我地明白佢地既一片用心。见佢地冇回应食物味道呢点,我地都懒得讲太多,理解左餐厅用心,咁不如就将评价系放系到,比老板娘慢慢睇睇。
后来老板娘仲话餐厅厨师个个酒店出身,甜品师傅系世界头30名名单内,特别强调呢到有好多熟客,成日比人包场芸芸,个个都食得开开心心,冇好似我地咁话难食。无既...咁我祝老板娘生意兴隆!
离开时大约8半,计埋我有4枱客,希望除左我地之外大家都食得开心。
2022-06-29