2008-06-23
今日同班同事去食lunch,其中一个同事叫了一杯 "热点子咖啡"。这杯特饮送来的时候颜色已经似奶茶,个同事喝完之后就觉得只有奶味冇咖啡味,因为佢以前系度喝过所以知道应该唔系禁o既味道。所以就叫个待应过来,同佢讲杯咖啡好淡,可唔可以换过杯或者加番少少咖啡。但系个待应就话有落咖啡,味道系咁架啦,叫佢一系叫第二样。跟住个同事见我地饮的 "冻曲奇朱古力咖啡" 都叫做有番少少咖啡味(其实都唔系好多,不过我钟意饮朱古力多过饮咖啡,所以冇所谓),就换左杯 "热曲奇朱古力咖啡"。当时餐厅唔多人,都几静,个待应将杯点子咖啡攞返吧台换的时候,另一个待应好大声咁话:「咖啡系咁味架啦,淡咪加糖啰,咖啡粉好贵架!」我地听到都已经唔系好高兴,跟住个待应又走番过来同我同事讲:「你又叫番咖啡都系咁o既味,冇分别架!」于是个同事就话我们的咖啡味多d。但个待应竟然话冻o既系一早冲定,但系热的系即冲所以唔同的。但因为我同事呢几日喉咙有些唔舒服,所以一定要饮热的,如果唔系就会咳唔停。咁我同事咪话照要热的,有朱古力味好过得奶味啦!之后个待应都好唔愿意咁俾过杯佢,不过拿来的时候只是说是曲奇朱古力而冇话咖啡,而且又真系饮唔到咖啡味
之后个待应都好唔愿意咁俾过杯佢,不过拿来的时候只是说是曲奇朱古力而冇话咖啡,而且又真系饮唔到咖啡味,所以佢以为d 咖啡粉真系贵得咁犀利,唔落俾佢?不过最后费事烦,因为烦佢地都冇用,所以就冇再换,心想快d 食完快d 走,以后都唔去食啦!
点知之前另外个待应竟然系我们食食下的时候走过来同我同事讲,佢之前个杯真系咖啡,冇俾错佢,点解要换,应该唔可以换,要加钱!我同事一听即刻起火,同佢讲佢杯野冇咖啡味,点饮?佢就话:「口味人人唔同,淡咪忙你加浓d 啰,d 咖啡好贵o既。」我同事话唔想再讲,唔想浪费气力,叫佢钟意就啰杯朱古力走,唔饮啦。之后我们都一齐低头食野唔理佢,佢先走开。不过最后都唔知杯饮品有冇加钱,因为我们连单都费事查就俾钱走人了。
这间餐厅我同同事都唔会再去,因为一来态度太差,而且食物都唔系话好出色,饮品除冻饮好少少,热饮我唔会饮,由其是如果叫朱古力咖啡,要有心理准备只系饮紧朱古力啦!不过以上只属个人意见,学佢讲句,人人的口味唔同,可能你钟意都唔定。不过服务态度给我的感觉系唔识做生意同赶客啰。个人觉得一间餐厅的成功,服务态度同食物应该相附相承,缺少其中一样都唔成功,客人有限。老套讲句,今时今日咁o既服务态度点得架!希望佢会改善啦,因为佢d 饵丝都几特别的,唔系度度有。不过已经吸引唔到我,我唔会再去。